Situs Ratu Baka

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Ratu Baka
Ratuboko Gate.jpg
Gerbang kompleks Ratu Boko
Situs Ratu Baka is located in Topografi Jawa
{{{alt}}}
Lokasi dalam Topografi Jawa
Informasi Bangunan
Dumunung Cerak Kutha Yogyakarta, DIY
Negara Indonesia
Koordinat 7°46′16″S 110°29′28″E / 7.771°S 110.491°E / -7.771; 110.491Koordinat: 7°46′16″S 110°29′28″E / 7.771°S 110.491°E / -7.771; 110.491
Klien Wangsa Sailendra utawa Kerajaan Medang Mataram
Rampungan kira-kira abad ka-8
Jinis kompleks kraton
Situs Ratu Baka ingkang dunungipun wonten ing sakidulipun Candhi Prambanan

Situs Ratu Baka inggih menika wangunan tilaranipun Krajaan Mataram Kina ingkang wonten ing Provinsi Dhaérah Istiméwa Yogyakarta.[1] Wangunan menika wonten ing sisih kidulipun Candhi Prambanan, jarak antawisipun kalih candhi menika kinten-kinten 3 km.[2] Situs Ratu Baka dipunwangun ing wekdal pamarintahanipun Rakai Pangkaran, salah satunggalipun trah katurunan Wangsa Syailendra.[1] Kompleks Situs Ratu Baka menika wiwitanipun dipunpanggihi dèning van Boeckhlotz ing taun 1790.[2] Ananging nembe setunggal atus taun salajengipun, panaliten dhateng situs menika nembe dipunwontenaken lan dipunpublikasikaken ing buku Keraton van Ratoe Boko.[2] Miturut pamanggih para ahli sajarah, situs ingkang awujud candhi menika nggadhahi multifungsi, inggih menika minangka bénthèng keraton, panggenan ngibadah, lan guwa.[2] Jembar sedaya areal candhi ingkang wonten ing 196 m ing sanginggilipun permukaan laut menika inggih menika 250.000 méter kubik.[2] Situs menika kapérang saking sekawan wangunan, sisih kilèn, wétan, lan tengahipun. Wangunan candhi menika kapérang saking wangunan gapura utami, lapangan, candhi pembakaran, kolam, lan kompleks keputren.[2] Ing sisih wangunan menika ugi wonten sumur ingkang namanipun Amerta Mantana ingkang tegesipun toya suci.[2] Ing sisih wétanipun wonten kompleks guwa, stupa Budha, lan kolam.[2] Lan ing sisih kilènipun wonten perbukitan ingkang narik kawigatén kangge papan lérèn sasampunipun kliling situs candhi menika.[2]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b (id)[Soetarno, Drs. R. 2002. Aneka Candi Kuno di Indonesia. Semarang:Dahara Prize]
  2. ^ a b c d e f g h i (id)Biografi Mardiyanto dipunundhuh tanggal 1 Agustus 2011)

Pranala Njawi[sunting | sunting sumber]

Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Situs_Ratu_Baka&oldid=832015"