Sistem pulitik

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Sistem pulitik kuwi sawijining sistem ngenani pulitik lan pamaréntahan. Biasané dibandhingaké karo sistem hukum, sistem ékonomi, sistem budaya, lan sistem sosial liyané. Sistem pulitik kuwi béda karo sistem-sistem mau, lan umumé bisa dijlèntrèhaké jroning spèktrum saka kiwa manengen, kayata komunisme, anarkisme, sosialisme, fasisme lan konservatisme. Ananging ora ana wangun kang murni, mulané akèh-akèhé rada ana ing tengah yakuwi dunungé kapitalisme. Australia iku conto sing pas minangka negara ing "tengah-tengen".

Gambaran[sunting | sunting sumber]

Ana sawetara dhéfinisi "sistem pulitik ":

  • Sistem pulitik yakuwi sawijining sèt komplit saka institusi, organisasi pulitik, kelompok kapentingan (kayadéné partai pulitik, persatuan pedhagang, kelompok lobi), hubungan institusi-institusi mau karo norma pulitik lan aturan-aturan kang ngatur fungsiné (konstitusi, pamilihan hukum).
  • Sawijining sistem pulitik dumadi saka anggota organisasi sosial (klompok) kang nduwèni kakuwasan.
  • Sistem Pulitik kuwi sawijining sistem kang kudu nduwèni loro kalengkapan, yakuwi: saperangkat komponèn kang padha gantung-gumantung lan wates-watesé karo lingkungan alam lan interaksi kaloro komponèn mau.
  • Sistem Pulitik kuwi konsèp kang sacara téori dianggep minangka cara pamaréntah nggawé kawicaksanan lan uga dadi luwih tumata ing bab administrasi.
  • Sistem Pulitik yakuwi kang njaga kataraturan (order) lan kawarasan (pikiran) jroning masyarakat, lan uga mènèhi dalan tumrap institusi liya medharaké keluhan bab eksistensi sosial.

Kelompok jroning sistem pulitik:

  • Bagéan-bagéan kang padha gantung-gumantung
  • Wates-wates
    • Kawargan
    • Tlatah
    • Hak Milik

Wangun dhasar sistem pulitik[sunting | sunting sumber]

Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Referensi[sunting | sunting sumber]

  • Almond, Gabriel A., et al. Comparative Politics Today: A World View (Seventh Edition). 2000. ISBN 0316034975

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Wiktionary-logo-en.png
Pirsani informasi ngenani Sistem pulitik ing KamusWiki.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Sistem_pulitik&oldid=812674"