Sistem Koloid

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Sistem koloid (sabanjuré dicekak "koloid") arupa wangun campuran (sistem dispersi) loro utawa luwih dat siang asifat homogen nanging nduwèni ukuran partikel kadispersi sing cukup gedhé (1 - 100 nm), saéngga kena èfèk Tyndall. Duwé sifat homogen tegesé partikel kadispersi ora kapengaruh déning gaya gravitasi utawa gaya liya; saéngga ora ditemokaké pangendhapan. Sifat homogen iki uga diduwèni déning larutan, nanging ora diduwèni déning campuran biasa (suspensi).

Koloid akèh ditemokaké ing ngendi-endi: susu, ager-ager, mangsi, sampo, sarta méga minangka conto-conto koloid sing bisa ditemoni sadina-dina. Sitoplasma jroning sèl uga minangka sistem koloid. Kimia koloid sing dadi kajian dhéwé jroning kimia indhustri amarga kawigatèné.

Werna-werna koloid[sunting | sunting sumber]

Koloid nduwèni wangun werna-werna, gumantung saka fasa dat pendispersi lan dat kadispersinya. Sawetara jinis koloid:

  • Aerosol sing nduwèni dat pendispersi arupa gas. Aerosol sing nduwèni dat kadispersi cuwèr disebut aerosol cuwèr (conto: kabut) déné sing nduwèni dat kadispersi padhet disebut aerosol padhet (conto: keluk).
  • Sol
  • Emulsi
  • Buih
  • Gel
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Sistem_Koloid&oldid=825421"