Sindrom Stockholm

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Patty Hearst mbantu SLA ngrampok bank 2 wulan sakwise penculikane

Sindrom Stockholm yaiku respon psikologis ing ngendi sajrone kasus-kasus tertentu para sandera penculikan nuduhake tanda-tanda kesetiaan marang penyanderane tanpa merdulikake bahaya utawa risiko kang wis dialami dening sandera iku. Sindrom iki dijenengi andhedhsar kedadean perampokan Sveriges Kreditbank ing Stockholm nalka tahun 1973.[1] Perampok bank kasebut, Jan-Erik Olsson an Clark Olofsson, duweni senjata lan nyandera karyawan bank saka 23 Agustus nganti 28 Agustus nalika tahun 1973.[2] Nalika akhire korban isa dibebasake, reaksi deweke malah ngrangkul lan nganmbung para perampok kang wis menyandera deweke.[2] Deweke sacara emosional dadi nyenengi penyandera, malah mbela perampok.[2] Sandera kang jenenge Kristin malah senang salah sijine perampok lan mbatalake pertunangan karo pacare sakwise dibebasake.[1] Istilah sindrom Stockholm pertama kali dicetusake dening kriminolog lan psikiater Nils Bejerot, kang mbantu polisi nalika perampokan.[2]

Sindrom Lima[sunting | sunting sumber]

Sindrom Lima yaiku kewalikan saka sindrom Stockholm, ing ngendi justru penyandera kang duweni ketertarikan emosional tumprap sanderane. Penyandera dadi luwih simpatik, lan bahkan ngrasa mbutuhake sanderane.

Penggunaan sajrone fiksi[sunting | sunting sumber]

  • Film Die Hard menehi referensi ing sindrom Stockholm, senajan salah nyebut minangka "sindrom Helsinki".
  • sajrone film James Bond tahun 1999 "The World Is Not Enough", James Bond mendiagnosa Elektra King menderita sindrom Stockholm. deweke ngeklaim yen sakwise diculik, lan diperkosa dening wong kang nyekel King (Renard), King nglakokak sumpah kesetiaan lan nyenegi kao Renard. Banjur ing jero film, dibuktikae yen iki yaiku sindrom Lima: Renard nyenegi kepada Elektra.
  • Stockholm Syndrome yaiku jeneng salah sijine band.
  • Stockholm Syndrome yaiku salah sijine lagu dening Muse.
  • Film Saw lan sekuelnya nuduhake Amanda namatake Jigsaw miangka figur bapak, malah nyenengi deweke , senajan deweke wis diculik dening Jigsaw sak durunge
  • Sajroen film Buffalo 66, Christina Ricci memerankan pawongan gadis kanti jenenge Layla kang nyenengi penculike.


Kasus-kasus terkenal kang mungkin[sunting | sunting sumber]

  • Colleen Stan, a.k.a. Carol Smith disandera urip-urip saka 1977 nganti 1984 dening Cameron lan Janice Hooker ing jero boks kayu kang dikunci. deweke turu ing jero boks kanti bentuk kaya peti mati di ing ngisor kasur Hooker. sakwene penyanderaan iu, Colleen kerep disiksa lan diserang sacara seksual. Colleen Stan ora pernah lunga, senajan ana kesempatan deweke isa mlayu.


  • Ahli waris milyuner Patty Hearst, kang diculik dening Symbionese Liberation Army. Sakwise 2 wulan disekap, deweke melu sacara aktif jukuk bagiyan ing jero perampokan kang deweke rencanakake.
  • Steven Stayner, bocah lanang saka Merced, California, diculik nalika umur 7 lan disekap luwih saka 7 tahun saka akhir 1972 nganti awal 1980.
  • Sano Fusako, wong wedok ing Jepang diculik nalika umur 10 lan disekap sakwene 9 tahun saka 1990 nganti 2000.
  • Lena Simakhina, 17, lan Katya Martynova, 14, diculik dening pekerja pabrik Viktor Mokhov, 53. Viktor memperlakukan kaloro bocah enom miangka budak seks ing gudang ngisor lemah sakwene 3,5 tahun saka 2000 nganti 2004.
  • Wanita Hungaria kang umure 27 tahun ing Budapest disekap sakwene 13 tahun ing omahe dening bapakne lan sacara rutin diperkosa.
  • Shawn Hornbeck diculik nalika umure 11 nalika 2003 lan disekap sakwene 4 tahun dening Michael J. Devlin ing Missouri. Shawn Hornbeck mulai migunakake jejng keluarga Devlin.
  • Elizabeth Smart diculik saka omahe dening Brian David Mitchell. deweke diperkosa lan diumpetake ing jero luwangan ing Emigration Canyon. banjur Elizabeth ditutupi dening tudung, digawa marang papan umum, malah difoto kanti migunakake tudung kasebut, ananging deweke ora ngupadaya kanggo ngubungi wong liya kanggo menehi ngerti yen deweke lagi diculik.


Cathetan sikil[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b (en) The Ties That Bind Captive to Captor, LA Time. Kaunduh 30/1/13.
  2. ^ a b c d (en) Stockholm Syndrome, Time. Kaunduh 30/1/13.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Sindrom_Stockholm&oldid=836354"