Silia

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Asil pangematan nggunakake Scanning Electron Microscope nuduhake silia sel epitel paru-paru.

Silium (jamak Silia) yaiku organel sel kang duweni fungsi minangka alat bantu pergerakan kang nyolok saka sebageyan sel kang diametere kira-kira 0,25 μm lan dawane sekitar 2 nganti 20 μm sarta biyasane ana ing cacah akeh ing lumahing sel.[1] Silia beda karo flagela (bentuk jamak saka flagelum) kang fungsine lan diamtere pada karo silia, mung wae luwih dawa, yaiku sekitar 10 nganti 200 μm.[1][2] Saliyane kuwi, cacahe flagela biyasane terbatas, mung siji utawa luwih kanggo saben sel.[1] Akeh organisme eukariot uniseluler kang obah ing banyu kanthi bantuan silia lan flagela.[1] Yen silia utawa flagela menthang saka sel kang minangka bageyan saka lapisan jaringan, silia lan flagela iki duweni fungsi kanggo nggerakake lendir kang kasil nyekel kotoran-kotoran cilik supaya metu saka paru-paru.[1]

Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e Campbell NA, Reece JB, Mitchell LG. 2002. Biologi, Edisi Kelima, Jilid I. Jakarta: Erlangga. Hal:130-132, 126 ISBN 979-688-468-2
  2. ^ Haimo LT, Rosenbaum JL. 1981.Cilia, flagella, and microtubule. J. Cell Biol. 91 (3 Pt 2): 125s–130s. doi:10.1083/jcb.91.3.125s. PMID 6459327.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Silia&oldid=833321"