Siklus CNO

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Daur karbon.

Siklus CNO (karbon-nitrogen-oksigen) utawa daur karbon utawa daur cc (carbon cycle) yakuwi salah salah siji saka rong reaksi fusi kang ngowah hidrogen dadi helium ning sakjeroning inti lintang, reaksi liyane yakuwi reaksi rantai proton-proton.

Reaksi rantai proton-proton uga kadadian ning sakjerone lintang-lintang kang gedhene saMatahari utawa luwih cilik, ananging reaksi pisanan saka rantai proton-proton kang nglibatake rong proton duweni penampang nuklir (cross section) kang cilik. Ning temperatur kang luwih dhuwur bottleneck kasebut kelakon amarga manfaatake atom-atom karbon dadi katalise ning reaksi. Ning kondisi suhu inti Matahari, namung 1,7% 4He kang diproduksi nalika proses mekanisme daur karbon iki, ananging ning sakjeroning lintang-lintang kang luwih abot daur karbon dadi sumber energi utama. Proses daur karbon pisanan diusulake ning taun 1938 dening fisikawan Hans Bethe.

Siklus utama[sunting | sunting sumber]

Dominan utawa orané reaksi daur karbon disebabkaké dening kelimpahan 12C lan temperatur. Reaksi kasebut kaya ing ngisor iki:

(1) 1H + 12C     13N + γ     + 1,94 MeV
(2)     13N     13C + e+ + νe + 1,51 MeV
(3) 1H + 13C     14N + γ     + 7,55 MeV
(4) 1H + 14N     15O + γ     + 7,29 MeV
(5)     15O     15N + e+ + νe + 1,76 MeV
(6) 1H + 15N     12C + 4He     + 4,96 MeV

Ning rangkaian reaksi iki, secara netto, papat proton diowahi maneh dadi sapartikel alfa, loro positron (kang bakale musnah amarga interaksi karo elektron lan ngasilake kang bentuke sinar gamma) lan rong neutrino. Neutrino kang dihasilake reaksi (2) nggawa energi kira-kira 0,71 MeV, ananging kang dikasilake reaksi (5) nggawa energi kira-kira 1,00 MeV. Saka rangkaian reaksi ning sakjerone bisa dideleng menawa inti karbon namung dadi katalis lan ning akir rangkaian dikasilake maneh. Inti-inti nitrogen lan oksigen memang kabentuk ananging langsung nyebar utawa bereaksi karo proton kang ana. Rangkaian reaksi iki dominan ning suhu sak dhuwure 15 yuta Kelvin.

CNO-II[sunting | sunting sumber]

Ning suhu sakdhuwuré 17 yuta Kelvin, kadang-kadang reaksi (6) ora ngasilaké 12C lan 4He, ananging malah 16O lan ana foton, lan bakalé dilnjutaké ning rangkaian reaksi dadi kaya:

(6a) 1H + 15N     16O + γ     + 12,13 MeV
(7a) 1H + 16O     17F + γ     + 0,60 MeV
(8a)     17F     17O + e+ + νe + 0,80 MeV
(9a) 1H + 17O     14N + 4He     + 1,19 MeV

Saka 2500 interaksi watarané 1H lan 15N, namung ana 1 reaksi (6a) kang kedaden. Ora kayata rangkaian reaksi pisanan, ning akir rangkaian keloroné 12C ora Mbentuk maneh, nanging ngasilaké 14N. Neutrino kang nguculaké ning reaksi (8a) gawa energi saorané 0,94 MeV. Kayata inti nitrogen lan oksigen ning rangkaian pisanan, inti fluor ning rangkaian kaping loroné kabentuk nanging segera remuk.

Rangkaian reaksi utama sering disebut dadi siklus CNO-I lan rangkaian reaksi kaping loro disebut dadi siklus CNO-II.




Sumber rujukan[sunting | sunting sumber]

  • Bowers, Richard L.; Terry Deeming (1984). Astrophysics I. Boston: Jones and Bartlett Publisher, Inc..
  • Sutantyo, Winardi (1984). Astrofisika mengenal bintang. Bandung: Penerbit ITB.

Sumber rujukan[sunting | sunting sumber]

  • Bowers, Richard L.; Terry Deeming (1984). Astrophysics I. Boston: Jones and Bartlett Publisher, Inc..
  • Sutantyo, Winardi (1984). Astrofisika mengenal bintang. Bandung: Penerbit ITB.

Sumber rujukan[sunting | sunting sumber]

  • Bowers, Richard L.; Terry Deeming (1984). Astrophysics I. Boston: Jones and Bartlett Publisher, Inc..
  • Sutantyo, Winardi (1984). Astrofisika mengenal bintang. Bandung: Penerbit ITB.

Sumber rujukan[sunting | sunting sumber]

  • Bowers, Richard L.; Terry Deeming (1984). Astrophysics I. Boston: Jones and Bartlett Publisher, Inc..
  • Sutantyo, Winardi (1984). Astrofisika mengenal bintang. Bandung: Penerbit ITB.

Sumber rujukan[sunting | sunting sumber]

  • Bowers, Richard L.; Terry Deeming (1984). Astrophysics I. Boston: Jones and Bartlett Publisher, Inc..
  • Sutantyo, Winardi (1984). Astrofisika mengenal bintang. Bandung: Penerbit ITB.

Sumber rujukan[sunting | sunting sumber]

  • Bowers, Richard L.; Terry Deeming (1984). Astrophysics I. Boston: Jones and Bartlett Publisher, Inc..
  • Sutantyo, Winardi (1984). Astrofisika mengenal bintang. Bandung: Penerbit ITB.

Sumber rujukan[sunting | sunting sumber]

  • Bowers, Richard L.; Terry Deeming (1984). Astrophysics I. Boston: Jones and Bartlett Publisher, Inc..
  • Sutantyo, Winardi (1984). Astrofisika mengenal bintang. Bandung: Penerbit ITB.

Sumber rujukan[sunting | sunting sumber]

  • Bowers, Richard L.; Terry Deeming (1984). Astrophysics I. Boston: Jones and Bartlett Publisher, Inc..
  • Sutantyo, Winardi (1984). Astrofisika mengenal bintang. Bandung: Penerbit ITB.

Sumber rujukan[sunting | sunting sumber]

  • Bowers, Richard L.; Terry Deeming (1984). Astrophysics I. Boston: Jones and Bartlett Publisher, Inc..
  • Sutantyo, Winardi (1984). Astrofisika mengenal bintang. Bandung: Penerbit ITB.

Sumber rujukan[sunting | sunting sumber]

  • Bowers, Richard L.; Terry Deeming (1984). Astrophysics I. Boston: Jones and Bartlett Publisher, Inc..
  • Sutantyo, Winardi (1984). Astrofisika mengenal bintang. Bandung: Penerbit ITB.

Sumber rujukan[sunting | sunting sumber]

  • Bowers, Richard L.; Terry Deeming (1984). Astrophysics I. Boston: Jones and Bartlett Publisher, Inc..
  • Sutantyo, Winardi (1984). Astrofisika mengenal bintang. Bandung: Penerbit ITB.

Sumber rujukan[sunting | sunting sumber]

  • Bowers, Richard L.; Terry Deeming (1984). Astrophysics I. Boston: Jones and Bartlett Publisher, Inc..
  • Sutantyo, Winardi (1984). Astrofisika mengenal bintang. Bandung: Penerbit ITB.

Sumber rujukan[sunting | sunting sumber]

  • Bowers, Richard L.; Terry Deeming (1984). Astrophysics I. Boston: Jones and Bartlett Publisher, Inc..
  • Sutantyo, Winardi (1984). Astrofisika mengenal bintang. Bandung: Penerbit ITB.

Sumber rujukan[sunting | sunting sumber]

  • Bowers, Richard L.; Terry Deeming (1984). Astrophysics I. Boston: Jones and Bartlett Publisher, Inc..
  • Sutantyo, Winardi (1984). Astrofisika mengenal bintang. Bandung: Penerbit ITB.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Siklus_CNO&oldid=836217"