Sikas

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Pakis haji atau sikas (Cycas)
Daun dan runjung jantan Cycas revoluta
Klasifikasi èlmiah
krajan: Plantae
divisio: Cycadophyta
kelas: Cycadopsida
ordo: Cycadales
kulawarga: Cycadaceae
Persoon
Genus: Cycas
L.
Species

Lihat bagian spesies

Sikas utawa Pakis haji iku saklompok tetanduran wiji kabukak sing kagabung jroning marga pakishaji utawa Cycas lan uga minangka siji-sijiné genus jroning suku pakishaji-pakishajian (Cycadaceae). Masarakat awam ing Indonesia ngenal pakis haji saka sawetara spesies sing biasa ditandur ing taman-taman kaya palem, yaiku C. rumphii, C. javana, sarta C. revoluta (sikas jepang).

Sikas nduweni habitus mèmpaer palem, nanging sakbeneré adoh banget kakerabatané. Kamiripan iki asal saka susunan anak godhongé sing kasusun pasang-pasangan. Kabèh sikas duwé omah loro (dioecious) saéngga ana tetanduran lanang lan wadon. Serbuk sari diasilaké déning tetanduran lanang saka runjung gedhé siang tuwuh saka pucuking wit. Alat wadon mèmpaer godhong kanthi wiji-wiji tuwuh saka sisih. Alat wadon tuwuh saka sela-sela ketiak godhong.

Gambar:Cycas circinalis female.jpg
Tanduran wadon Cycas circinalis.
Gambar:C circinalis male.jpg
Tanduran lanang Cycas circinalis.

Oyot sawetara jinis sikas bisa diinfeksi déning sajinis Cyanobacteria, Anabaena cycadeae, sing duwé sipat (simbiosis mutualistis). Oyot sing kainfeksi bakal mbentuk bintil-bintil sing isi jasad renik kasebut.

Sawetara sikas sing gedhé bisa dipangan bagéan teras wité, amarga ngandhut pathi jroning gunggung sing lumayan.

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Sikas&oldid=258711"