Sidrat al-Muntahā

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Sidrat al-Muntahā (Arab: سدرة المنتهى‎ , Sidratul Muntaha) iku sawijining uwit bidara sing nandhanipungkasan saka langit/Surga ka pitu, minangka wates makhluk ora bisa ngliwati, miturut kapercayan Islam. Jroning kapercayan ajaran liya ana uga sajinis crita ngenani Sidrat al-Muntahā, sing disebut "Uwit Kauripan".

Ing tanggal 27 Rajab jroning prastawa Isra Mi'raj, mung Muhammad sing bisa mlebu Sidrat al-Muntaha lan jroning lelungan kasebut, Muhammad dikancani déning Malaikat Jibril, sabanjuré Allah maringi printah kanggo Sholat 5 wektu.

Jroning Agama Baha'i Sidrat al-Muntahā biasa disebut "Sadratu'l-Muntahá" iku sawijining kiasan kanggo panjelmaan Tuhan.

Etimologi[sunting | sunting sumber]

Sidrat al-Muntahā asal saka tembung sidrah lan muntaha. Sidrah iku uwit Bidara, déné muntaha maknané papan pungkasan, kaya nalika tembung iki dianggo ing ayat iki:

   
Sidrat al-Muntahā
Banjur bakal diwènèhi piwales marang dhèwèké kanthi piwales sing paling sampurna, lan ya marang Gustimu pungkasan (samubarang kalir). (An-Najm, 53:41-42)
   
Sidrat al-Muntahā

Kanthi mangkono, sacara basa Sidratul Muntaha tegesé uwit Bidara papan pungkasan. Disebut mangkono amarga panggonan iki ora bisa diliwati luwih adoh manèh déning manungsa lan minangka papan diputusaké kabèh urusan sing munggah saka donya ing sangisoré lan kabèh prakara sing mudhun saka ndhuwuré. Istilah iki disebutaké sepisan jroning Al-Qur'an, yaiku jroning ayat:

   
Sidrat al-Muntahā
...(yaiku) ing Sidratil Muntaha. (An-Najm, 53:14)
   
Sidrat al-Muntahā

Deleng uga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Sidrat_al-Muntahā&oldid=826986"