Setrika

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Setrika listrik
Setrika kuna

Setrika utawi ing sawetawis panggénan kadhangkala dipunsebat setlika utawi gosokan, inggih punika piranti ingkang anggadhahi fungsi kanggé damel rapi rasukan, kaos, lan lancingan kanthi manfaataken panas saking piranti punika. Setrika ingkang kathah dipun ginakaken ing jaman modhèrn inggih punika setrika listrik.

Sajarah Setrika[sunting | sunting sumber]

Setrika ugi dipunagem déning bangsa Yunani rumiyin. Sanèsipun punika bangsa Romawi ugi sampun ngagem piranti punika. Ing bangsa Romawi setrika ingkang dipunagem sami kaliyan setrika modhèrn, ananging dèrèng canggih. Setrika ingkang dipunanggé déning bangsa Romawi dipunparingi nama Prelum. Bangsa Cinten sampun ngagem setrika ing abad kaping setunggal 1 Masehi, nalika setrika taksih ngagem bahan areng, boten listrik. Sajarahipun setrika ing jaman Masèhi inggih punika:

  • Wiwit abad 17, tiyang sampun ngagem setrika ingkang dipunparingi nama Sadiron
  • Pungkasan abad19 ngantos abad 20 sampun wonten setrika cithak utawi cast iron
  • Ing taun1800 sampun wonten setrika gas
  • Ing taun 1800 sampun wonten setrika listrik

Setrika listrik piyambak dipuntemukaken dening Henry W. Seely ing taun 1882. Sapanunggalipun punika kathah ilmuan ingkang nyempurnakaken setrika listrik, inggih punika:

Ngantos punika wonten setrika ingkang mligi kanggé tiyang jaler ingkang sampun modhèrn.[2]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (id)www.anneahira.com(dipuntingali tanggal 26 Agustus 2011)
  2. ^ (id)lifestyle.okezone.com(dipuntingali tanggal 26 Agustus 2011)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Setrika&oldid=832341"