Sel Punca

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Sel induk embrio tikus.

Sèl Punca inggih punika sèl induk ingkang botèn terspesialisasi. Sèl kasébut ménawi dipunsimpén sagéd ngantos 40 taun. Fungsi utamanipun inggih punika ngélangkungi sérta gantos sèl-sèl salira ingkang sampun rusak, kadasta Pangkrèas ing diabètés. [1]

Sifat[sunting | sunting sumber]

Sèl punca gadahi kalih sipat ingkang bèntèn kaliyan sèl sanèsipun:

  • Sèl punca dèrèng kagolong sèl kaliyan spesialisasi fungsi ananging sagèd ngaruhi piyambak kanthi pémbélahan sèl ménika ménawi sampun botén aktif ingkang wékdal botén katah.
  • ing kahanan katamtu, sèl punca sagèd ngunduksiakén kanggè dados sèl kaliyan fungsi katamtu kadasta jaringan utawi sèl organ ingkang gadahi tugas piyambak. ing sumsum tulang lan getih tali pusar (Basa Inggris: umbilical cord blood), sèl punca sécara kaatur belah saha dandani sèl ingkang rusak, menawi mékatèn ing organ sanès pankrèas utawi ati, pembelahan namung kedadosan ing kahanan katamtu. [2]

Adédasar potènsi[sunting | sunting sumber]

Un zygote : spirogyra sp.(zygnematales).
Colonie de cellule souche humaine en culture avec des fibroblastes murins.
  • Sel induk ber-totipotensi (toti=total) inggih punika sèl induk ingkang gadahi potènsi kangge deferensiasi dados sedaya jenis sel, inggih punika sel ekstraembrionik, sel somatik, saha sel seksual. Jenis sel punika saged tukul dados organisme enggal menawi dipunsukani dukungan maternal ingkang nandai. Sel induk bertotipotensi pikoleh saking sel induk embrio, asil pembuahan sel telur dening sel sperma.
  • Sel induk ber-pluripotensi (pluri=jamak) inggih punika sel-sel ingkang saged diferensiasi dados sedanten jenis sel ing salira, ananging boten saged bentuk organisme enggal.
  • Sel induk ber-multipotensi inggih punika sel-sel ingkang saged defensiasi dados pinten-pinten jenis sel dewasa.
  • Sel induk ber-unipotensi (uni=tunggal) inggih punika sel induk ingkang saged ngasilaken setunggal jenis sel katamtu, ananging gadahi kabetahan nguwali piyambak ingkang boten gadahi sel ingkang boten sel induk. [3].

Sel punca embrio (embryonic stem cells)[sunting | sunting sumber]

Human embryonic stem cells
A: Cellules souches humaines encore indifferenciées.
B: Cellules nerveuses

Sel induk punika dipunpendet saking embrio ing fase blastosit (5-7 dinten sakampunipun buah). [3] Massa sel bagian ing ngelompok saha ngandut sel-sel induk embrionik. [3] Sel-sel dipunisolasi saking massa sel bagian jawi lan dipunkultur secara in vitro. [3] Sel induk embrional saged dipunarahaken dados sedaya jenis sel ingkang dipunmangertosi ing organisme dewasa, kadasta sel-sel getih, sel-sel otot, sel-sel ati, sel-sel ginjal, dan sel-sel sanesipun. [3]

Sel Germinal utawa Benih Embrionik (embryonic germ cells)[sunting | sunting sumber]

Sel germinal utawa benih (seperti sprema utawa ovum) embrionik induk utawa primordial (primordial germ cells) lan prekursor sel germinal diploid wonten ing embrio sakderengipun menika terosiasi kaliyan sel somatik gond saha saklajengipun dados sel germinal[3]. Sel germinal embrionik manusia utawi human embryonic germ cells (hEGCs) kagolong sel puncak ingkang asalipun saking sel germinal primordial saking janin yuswanipun 5-9 minggu. Sel punca jenis punika gadahi sifat [3].

Sel punca fetal[sunting | sunting sumber]

Sel punca fetal inggih punika sel primitif ingkang saged dipuntemuaken ing organ-organ fetus (janin) kadasta sel punca hematopoietik fetal lan progenitor kelenjar pankreas. [3] Sel punca neural fetal ingkang dipuntemuaken ing otak janin nunjukaken kabetahan kangge berdiferensiasi dados sel neuron saha sel glial (sel-sel pendukung ing sistem saraf pusat). [3] Getih, plasenta, lan tali pusat janin katah sel punca hematopoietik fetal. [3]


Sel induk hematopoietik
Salah satunggaling macem sel induk dewasa inggih punika sel induk hematopoietik (hematopoietic stem cells), inggih punika sel induk bentuk getih :ingkang kiat bentuk sel getih abrit, sel getih pethak, saha keping getih ingkang sehat. [rujukan?] Sumber sel induk hematopoietik inggih punika sumsum :tulang, Getih pinggir , lan getih tali pusar.[rujukan?] bentukan sel induk hematopietik dados ing tahap wiwit embriogenesis, inggih punika saking mesoderm lan kasimpen ing situs-situs spesifik ing salebeting embrio[4].
Sel punca mesenkimal
Sel induk mesenkimal utawa mesenchymal stem cells (MSC)sagen dipuntemuake ing stroma sumsum tulang wingking, periosteum, lemak, lan kulit. [5] MSC kagolong sel induk multipontensi ingkang saged berdiferensiasi dados sel-sel tulang, otot, ligamen, tendon, saha lemak. [5] Ananging wonten pinten-pinyen bukti ingkang nyataaken menawi bagian MSC asifat pluripotensi pramila boten kamawon saged ngubah dados jaringan mesodermal ananging ugi endodermal. [6]

Sel punca kanker (cancer stem cells)[sunting | sunting sumber]

Sel punca kanker inggih punika sel ingkang ngaktivasi lintasan onkogenik arupa tumorigenesis ingkang damel sel normal ngelampahi fase inisiasi tumor, nanging sel puncak kanker boten gadahi sifat namun tumorigenik.[7] saking data pungkasan, dipuntemuake selpuncak kanker ing pinten-pinten jenis kanker seperti leukimia, kanker payudara, kanker otak, kanker otak, kanker usus besar dan kanker kulit. Sel punca kanker pankreas gadahi kluster diferensiasi CD44, CD24 saha epithelial-specific antigen, selain SDF-1 (stromal cell-derived factor 1)/CXCR4 kangge migrasi kadasta sel punca normal,[8] serta ekspresi genetiklangkung inggal saking lebih tinggi ari sel punca normal, kadasta gen BMI-1 dan SHH (Sonic hedgehog) kangge nguwali piyambakipun,,[9]

Sifat[sunting | sunting sumber]

Sel punca gadahi kalih sifat ingkang benten kaliyan sel sanesipun:

  • Sel punca dereng kagolong sel kaliyan spesialisasi fungsi ananging saged ngaruhi piyambak kanti pembelahan sel menika menawi sampun boten aktif ingkang wekdal boten kata.
  • ing situasi katamtu, sel punca sagen ngunduksiaken kangge dados sel kaliyan fungsi katamtu kadasta jatingan utawi sel organ ingkang gadahi tugas piyambak. ing sumsum tulang lan getih tali pusar (Basa Inggris: umbilical cord blood), sel punca secara kaatur belah saha dandani sel ingkang rusak, menawi mekaten ing organ sanes pankreas utawi ati, pembelahan namung kedadosan ing kahanan katamtu. [10]

Adedasar potensi[sunting | sunting sumber]

  • Sel induk ber-totipotensi (toti=total) inggih punika sel induk ingkang gadahi potensi kangge deferensiasi dados sedaya jenis sel, inggih punika sel ekstraembrionik, sel somatik, saha sel seksual. [rujukan?] Jenis sel punika saged tukul dados organisme enggal menawi dipunsukani dukungan maternal ingkang nandai. Sel induk bertotipotensi pikoleh saking sel induk embrio, asil pembuahan sel telur dening sel sperma.
  • Sel induk ber-pluripotensi (pluri=jamak) inggih punika sel-sel ingkang saged diferensiasi dados sedanten jenis sel ing salira, ananging boten saged bentuk organisme enggal.
  • Sel induk ber-multipotensi inggih punika sel-sel ingkang saged defensiasi dados pinten-pinten jenis sel dewasa.
  • Sel induk ber-unipotensi (uni=tunggal) inggih punika sel induk ingkang saged ngasilaken setunggal jenis sel katamtu, ananging gadahi kamampuan nguwali piyambak ingkang boten gadahi sel ingkang boten sel induk. [3].

Sel punca embrio (embryonic stem cells)[sunting | sunting sumber]

Sel induk punika dipunpendet saking embrio ing fase blastosit (5-7 dinten sakampunipun buah). [3] Massa sel bagian ing ngelompok saha ngandut sel-sel induk embrionik. [3] Sel-sel dipunisolasi saking massa sel bagian jawi lan dipunkultur secara in vitro. [3] Sel induk embrional saged dipunarahaken dados sedaya jenis sel ingkang dipunmangertosi ing organisme dewasa, kadasta sel-sel getih, sel-sel otot, sel-sel ati, sel-sel ginjal, dan sel-sel sanesipun. [3]

Sel germinal/benih embrionik (embryonic germ cells)[sunting | sunting sumber]

Sel germinal utawa benih (seperti sprema/ovum) embrionik induk utawa primordial (primordial germ cells) lan prekursor sel germinal diploid wonten ing embrio sakderengipun menika terosiasi kaliyan sel somatik gond saha saklajengipun dados sel germinal[3]. Sel germinal embrionik manusia utawi human embryonic germ cells (hEGCs) kagolong sel puncak ingkang asalipun saking sel germinal primordial saking janin yuswanipun 5-9 minggu.[rujukan?] Sel punca jenis punika gadahi sifat [3].

Sel punca fetal[sunting | sunting sumber]

Sel punca fetal inggih punika sel primitif ingkang saged dipuntemuaken ing organ-organ fetus (janin) kadasta sel punca hematopoietik fetal lan progenitor kelenjar pankreas. [3] Sel punca neural fetal ingkang dipuntemuaken ing otak janin nunjukaken kabetahan kangge berdiferensiasi dados sel neuron saha sel glial (sel-sel pendukung ing sistem saraf pusat). [3] Getih, plasenta, lan tali pusat janin katah sel punca hematopoietik fetal. [3]

Sel induk mesenkimal
Sel induk hematopoietik
Salah satunggaling macem sel induk dewasa inggih punika sel induk hematopoietik (hematopoietic stem cells), inggih punika sel induk bentuk getih :ingkang kiat bentuk sel getih abrit, sel getih pethak, saha keping getih ingkang sehat. [rujukan?] Sumber sel induk hematopoietik inggih punika sumsum :tulang, Getih pinggir , lan getih tali pusar.[rujukan?] bentukan sel induk hematopietik dados ing tahap wiwit embriogenesis, inggih punika saking mesoderm lan kasimpen ing situs-situs spesifik ing salebeting embrio[11].
Sel punca mesenkimal
Sel induk mesenkimal/ mesenchymal stem cells (MSC)sagen dipuntemuake ing stroma sumsum tulang wingking, periosteum, lemak, lan kulit. [5] MSC kagolong sel induk multipontensi ingkang saged berdiferensiasi dados sel-sel tulang, otot, ligamen, tendon, saha lemak. [5] Ananging wonten pinten-pinyen bukti ingkang nyataaken menawi bagian MSC asifat pluripotensi pramila boten kamawon saged ngubah dados jaringan mesodermal ananging ugi endodermal. [12]

Sel punca kanker (cancer stem cells)[sunting | sunting sumber]

Sel punca kanker inggih punika sel ingkang ngaktivasi lintasan onkogenik arupa tumorigenesis ingkang damel sel normal ngelampahi fase inisiasi tumor, nanging sel puncak kanker boten gadahi sifat namun tumorigenik.[13] saking data pungkasan, dipuntemuake selpuncak kanker ing pinten-pinten jenis kanker seperti leukimia, kanker payudara, kanker otak, kanker otak, kanker usus besar dan kanker kulit. Sel punca kanker pankreas gadahi kluster diferensiasi CD44, CD24 saha epithelial-specific antigen, selain SDF-1 (stromal cell-derived factor 1)/CXCR4 kangge migrasi kadasta sel punca normal,[14] serta ekspresi genetiklangkung inggal saking lebih tinggi ari sel punca normal, kadasta gen BMI-1 dan SHH (Sonic hedgehog) kangge nguwali piyambakipun,,[15]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (id)Pengertian Sel Punca (dipununduh Tanggal 16 Oktober 2012)
  2. ^ (en)"Stem cell basics". National Institute of Health. http://stemcells.nih.gov/info/basics/basics1.asp. Retrieved 2012-16-10.
  3. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t Bongso A & Lee EH. 2005. Stem Cells: From Bench to Bedside.Singapore: World Scientific Publishing Co. Pte. Ltd.
  4. ^ Stem Cell and Developmental Biology Writing Group's Report. 2004. Natl Inst Diabetes & Digestive & Kidney Dses, NIH. 1-27
  5. ^ a b c d (en) Caplan AI. 1994. The mesengenic process.Clin Plast Surg 21: 429-435.
  6. ^ Jiang Y, Jahagirder BN, Reindhardt RL, et al. 2002. Pluripotency of mesenchymal stem cells derived from adult bone marrow. Nature 418:41-49
  7. ^ (en)"Cancer stem cells in solid tumors.". Institute for Stem Cell Biology and Regenerative Medicine, Stanford University School of Medicine; Ailles LE, Weissman IL.. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18023337. Retrieved 2012-10-16.
  8. ^ (en)"Cancer stem cells: implications for the progression and treatment of metastatic disease.". London Regional Cancer Program, London Health Sciences Centre; Croker AK, Allan AL.. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18182063. Retrieved 2012-10-16.
  9. ^ (en)"Pancreatic cancer stem cells.". Department of Surgery, University of Michigan; Lee CJ, Dosch J, Simeone DM.. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18539958. Retrieved 2011-07-24.
  10. ^ (en)"Stem cell basics". National Institute of Health. http://stemcells.nih.gov/info/basics/basics1.asp. Retrieved 2012-10-16.
  11. ^ Stem Cell and Developmental Biology Writing Group's Report. 2004. Natl Inst Diabetes & Digestive & Kidney Dses, NIH. 1-27
  12. ^ Jiang Y, Jahagirder BN, Reindhardt RL, et al. 2002. Pluripotency of mesenchymal stem cells derived from adult bone marrow. Nature 418:41-49
  13. ^ (en)"Cancer stem cells in solid tumors.". Institute for Stem Cell Biology and Regenerative Medicine, Stanford University School of Medicine; Ailles LE, Weissman IL.. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18023337. Retrieved 2012-10-16.
  14. ^ (en)"Cancer stem cells: implications for the progression and treatment of metastatic disease.". London Regional Cancer Program, London Health Sciences Centre; Croker AK, Allan AL.. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18182063. Retrieved 2011-07-24.
  15. ^ (en)"Pancreatic cancer stem cells.". Department of Surgery, University of Michigan; Lee CJ, Dosch J, Simeone DM.. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18539958. Retrieved 2011-07-24.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Sel_Punca&oldid=834785"