Seiyū

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Gambar:Voice Animage-cover.jpg
Voice Animage, a Japanese magazine about voice acting.
Voice actress Maria Yamamoto in 2005
Fumiko Orikasa, a example of voice actress from theatre actress.

Seiyū (声優 aktor suara?) (seiyu UTAWI seiyuu) inggih punika sébatan kanggè pengisi suantèn ing Jepang. Pekerjaannya ngisi suara kanggè anime, permainan video, sandiwara radio, narasi, lan ngèlampahi sulih suantén film seri, film cerita, acara televisi impor. Istilah CV ingkang dipunsérat ing ngajéng asma seiyū inggih punika cékakan saking Character Voice (suantén karakter).

Seiyū asring nyekarakén piyambak lagu saking anime ingkang dipunbintangi. Sebagian ing antawisipun ngrilis album minangka penyanyi J-pop, dados penyiar radio, utawi aktor drama ing panggung. Seiyū wanita ingkang ugi dados penyanyi, model bikini, utawi penyiar radio dipunsébat idol seiyū.

Pendidikan[sunting | sunting sumber]

Ing Jepang, lulusan Sekolah Menengah Atas ingkang badhe dados seiyū saged nderek kuliah ing jurusan drama ingkang dipunwontenaken akademi, universitas, utawi sekolah kejuruan (senmon gakkō). Ing lembaga pendidikan formal ingkang terakreditasi, lami pendidikan ingkang sekedik setunggal tun langkung (minimal 800 jam pelajaran). Setunggal angkatan seiyū ing akademi utawi sekolah kejuruan dipunkedhahaken minimal kaperang 40 siswa.[1] Kurikulum ing sekolah kejuruan langkung asifat umum, wiwit saking dasar-dasar akting ngantos praktikipun. Mboten namung ing sekolah kejuruan mliginipun pengisi suanten, calon seiyū ugi saged kuliah ing jurusan seiyū nggadahi sekolah kejuruan umum ingkang ugi ndidik narator, penyiar, staf media elektronik, lan staf produksi anime.[2]

Ing kursus swasta pengisi suanten, kurikulum mboten seintensif pendidikan ing akademi utawi sekolah kejuruan. Biaya pendidikan ugi langkung mirah.[1] Benten kaliyan akademi utawi sekolah kejuruan, kursus swasta umuipun mboten mbhaken ujian mlebet . sanesipun sinau ing akademi lan sekolah kejuruan, calon seiyū saged langsung nglamar ing pusat pelatihan gadahanipun kelompok teater. Ing pusat pelatihan (yōiku-jo) gadahanipun grup teater utawi agen seiyū, calon siswa kedah nderek ujian mlebet ingkang asring sangat kompetitif. Siswa umumipun kaperang saking lulusan akademi utawi sekolah kejuruan. menawi mekaten , kurikulum langkung arupi pendidikan tingkat lanjut kangge merdamel dados seiyū profesional.[2] Sanesipun jalur pendidikan formal, calon seiyū saged nyobi cara-cara sanes, kalebet gegayutan kaliyan grup teater ingkang nampi calon anggota.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Era sandiwara radio[sunting | sunting sumber]

Sejarah donya isi suaten ing Jepang wiwit ing taun 1925 kaliyan ngudara stasiun radio Biro Penyiaran Tokyo (mangke dipunsebat NHK). Tasih ing taun ingkang sami, 12 siswa dipuntampi kangge dipungladen main sandiwara ing radio. Saksampunelulus, menika dados "seiyū" generasi kawiwitan. Surat kabar nyebataken mereka minangka radio yakusha (aktor radio). Saklajengipun ing taun 1941, NHK mbikak kursus pemain sandiwara radio ingkang dipunparingi asma Pusat Pelatihan Aktor Teater Biro Penyiaran Pusat Tokyo (Tokyo Chūō Hōsō Kyoku Senzoku Gekidan Haiyū Yōseijo). Taun saklajengipun (1942), lulusan angkatan pertama mbentuk Teater Biro Penyiaran Pusat Tokyo (Tokyo Hōsō Gekidan) lan wiwit siaran. Mereka saged dipunsebat generasi kaping kalih seiyū.[3] Sekitar masa itu, istilah "seiyū" sudah mulai banyak digunakan media massa.[4]


Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b "Jōzu na gakkō erabi (上手な学校選び )". Seiyu Grand Prix. http://www.seiyu-s.com/radioactor/choose.html. Retrieved 22 Juni 2008.
  2. ^ a b Seiyū ni naru! saikyō book (声優になる!最強BOOK). Tokyo: Raichosha. 2006. pp. 18. ISBN 4-8441-3449-3.
  3. ^ Nishizawa, Minoru (2002). Radio drama no ōgon jidai (ラジオドラマの黄金時代). Tokyo: Kawade Shobo Shinsha. pp. 18-19. ISBN 4-3090-1450-X.
  4. ^ Urasaki, Hiromi (2006). "Eigajin, yuku Reiko Nanao (映画人、逝く 七尾伶子)". Kinema Junpō (キネマ旬報) (Kinema Junpō-sha) (akhir Oktober).

Daftar pustaka[sunting | sunting sumber]

  • Yamaguchi Katsunori, Watanabe Yasushi. Nihon animation eiga-shi (日本アニメーション映画史). Yubunsha, 1977.
  • Katsuta Hisashi. Seiyū no rekishi (声優の歴史) dalam Seiyū meikan: animation kara yōga made (声優名鑑 -アニメーションから洋画まで). Kindaieigasha, 1985.
  • Inui Naoaki. Gaikoku terebi firumu seisui-shi (外国テレビフィルム盛衰史). Tokyo: Shobunsha, 1990. ISBN 4-7949-5890-0
  • Tori, Miki, Fukikae Aikō-kai. Fukikae eiga daijiten (吹替映画大事典). Tokyo: San-ichi Shobo, 1995. ISBN 4-380-95268-1
  • Aramata Hiroshi. Terebi Hakubutsu-shi (TV博物誌). Tokyo: Shogakukan, 1997. ISBN 4-09-348001-X
  • Matsuda Sakumi. Seiyū hakushō (声優白書). Tokyo: Oakla, 2000. ISBN 4-87278-564-9
  • Aono Takeshi. Ensei-jingo: beteran seiyū ga kataru yakusha jinsei (演声人語 -ベテラン声優が語る役者人生). Tokyo: Sony Magazine, 2000. ISBN 4-7897-1569-8
  • Radio drama no ōgon jidai (ラジオドラマの黄金時代). Tokyo: Kawade Shobo Shinsha, 2002. ISBN 4-309-01450-X

Pranala Njaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Seiyū&oldid=845368"