Scott Joplin

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Scott Joplin

Scott Joplin (miyos Juni 1868, tilar donya 1 April 1917)[1] dumugi sakmenika minangka musikus lan komponis ragtime ingkang paling kondhang. Piyambakipun ingkang netepaken standar ingkang samangke dipundhèrèki dèning kathah tiyang.


Joplin miyos wonten ing Linden, Texas. Ibunipun inggih punika Florence Givins lan bapakipun Giles (kadang kala kaserat "Jiles") Joplin. Piyambakipun minangka putra angka kalih saking enem sadhérék. Sampun dangu, kathah tiyang ingkang mangertosi piyambakipun miyos rikala 24 November 1868, ananging panalitèn ingkang langkung dèning sajarahwan ragtime Ed Berlin maringi bukti bilih punika lepat.

Warisan[sunting | sunting sumber]

Musik Joplin tetap populer sadangunipun taun-taun salajengipun. Adaptasi Marvin Hamlisch kanggè lagu ragtime Joplin "The Entertainer" dumugi angka kaping 3 saking tangga 100 lagu paling top majalah Billboard taun 1974, lajeng tuwuh minat ingkang langkung wiyar lan jero tumrap ragtime umumipun lan Joplin mliginipun. [2]

Ingkang ironis, minat punika tuwuh saking aransemen Hamlisch lan pertunjukan musik ragtime Joplin wonten ing film ingkang populer lan pamenang Hadiah Oscar, The Sting, kanthi latar belakang taun 1930-an, tebih sasampunipun puncak masa ragtime.

Nalika taun 1974 Kenneth MacMillan nyiptakaken sawijining balet kangge Royal Ballet, Elite Syncopations, adhedhasar lagu-lagu déning Joplin, Max Morath lan sanèsipun. Balet-balet punika taksih dipuntampilaken sawetawis wekdal.

Scott Joplin kagungan bintang ing St. Louis Walk of Fame.

Musik Joplin[sunting | sunting sumber]

  • Antoinette (1906)
  • Augustan Club Waltz (1901)
  • Bethena (1905)
  • Binks' Waltz (1905)
  • A Breeze From Alabama (1902)
  • Cascades (1904)
  • The Chrysanthemum (1904) katujokaken dhumateng Freddie Alexander, istri kedua Joplin.
  • Cleopha (1902)
  • Combination March (1896)
  • Country Club (1909)
  • The Great Crush Collision March (1896)
  • The Easy Winners (1901)
  • Elite Syncopations (1902)
  • The Entertainer (1902)
  • Eugenia (1906)
  • Euphonic Sounds (1909)
  • The Favorite (1904)
  • Felicity Rag (1911) sareng Scott Hayden
  • Fig Leaf Rag (1908)
  • Gladiolus Rag (1907)
  • Harmony Club Waltz (1896)
  • Heliotrope Bouquet (1907) sareng Louis Chauvin
  • I Am Thinking of My Pickanniny Days (1902) tembung-tembung dèning Henry Jackson
  • Kismet Rag (1913) sareng Scott Hayden
  • Leola (1905)
  • Lily Queen (1907) sareng Arthur Marshall
  • Little Black Baby (1903) tembung-temung dèning Louis Armstrong Bristol
  • Magnetic Rag (1914)
  • Maple Leaf Rag (1899)
  • March Majestic (1902)
  • The Nonpareil (1907)
  • Original Rags (1899) aransemen dèning Chas. N. Daniels
  • Palm Leaf Rag (1903)
  • Paragon Rag (1909)
  • Peacherine Rag (1901)
  • A Picture of Her Face (1895)
  • Pine Apple Rag (1908)
  • Pleasant Moments (1909)
  • Please Say You Will (1895)
  • The Ragtime Dance (1902)
  • The Ragtime Dance (1906) versi punika dipunsingid dipunterbitaken kangge nutup kerugian saking versi 1902.
  • Reflection Rag (1917) penerbitan anumerta
  • The Rose-bud March (1905)
  • Rose Leaf Rag (1907)
  • Sarah Dear (1905) tembung-tembung dèning Henry Jackson
  • School of ragtime (1908)
  • Searchlight Rag (1907)
  • Silver Swan Rag (1971) penerbitan anumerta
  • Solace (1909)
  • Something Doing (1903) sareng Scott Hayden
  • Stoptime Rag (1910)
  • The Strenuous Life (1902)
  • Sugar Cane (1908)
  • Sunflower Slow Drag (1901) sareng Scott Hayden
  • Swipesy (1900) sareng Arthur Marshall
  • The Sycamore (1904)
  • Treemonisha (1911)
  • Wall Street Rag (1909)
  • Weeping Willow (1903)
  • When Your Hair Is Like the Snow (1907) tembung-tembung dèning "Owen Spendthrift"[3]

Waosan[sunting | sunting sumber]

Edward A. Berlin, King of Ragtime: Scott Joplin and His Era (ISBN 0-19-510108-1) — buku ingkang paling berwibawa babagan pagesangan Joplin.

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Scott_Joplin&oldid=836933"