Sargon saking Akkad

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Sargon of Akkad.jpg
Sargon
King of Akkad
Bust of an Akkadian ruler, probably Sargon, Nineveh, ca. 23rd – 22nd century BC
Reign ca. 2270 BC – 2215 BC
Full name Birth name unknown; regnal name was Šarru-kin ("the true King" or "the legitimate King")
Titles King of Kish, Lagash, Umma, Uruk, overlord of Sumer, Elam, Mari, and Yarmuti
Born ca. 2300 BC
Azupiranu, Mesopotamia (?)
Died ca. 2215 BC (aged 85)
Akkad, Mesopotamia (?)
Successor Rimush
Wife/wives Tashlultum
Issue Enheduanna, Rimush, Manishtushu, Ibarum, and Abaish-Takal
Royal House House of Sargon
Dynasty Akkadian dynasty
Father La'ibum (natural); Akki (foster-)
brother unknown

Sargon saking Akkad dipuntepang ugi Sargon Raja Agung atawa Raja ingkang sajatosipun, Raja saking peradaban kuna wonten Mesopotamia.[1] [2] Wonten cathetan kuna utawi prasasti, salah satungaling tokoh raja ingkang mbangun kekaisaran utawi negara ingkang multietnis, ngagem polotik Akkadians (Monarki).[3] Tlatah ingkang dikuasai Sargon watara lepen Tigris ngantos Eufrat, kaliyan sabagian tlatah Turki saniki, ibu kotanipun wonten tlatah Agade, Akkad.[3] Sargon kacathet wonten dhaftar raja-raja ingkang wonten Sumeria, wonten gangsal raja ingkang dados panguasa wonten Akkad inggih punika, Sargon, Rimush, Manishtusu, Naram-Sin, kaliyan Shar-kali-sharri sedayanipun dados raja Akkad kanthi 142 taun.[4] Piyambakipun (Sargon) dados raja laminipun 56 taun (data kasebat boten saget dipunpriksa, ananging wonten cathetan ingkang saget dipungandhengaken sumarga saget dipunpitados, yaiku cathetan raja Ur ingkang kaping III ).[4] Saderengipun dados raja Akkad, Sargon dados juru minumipun Raja Ur-Zababa Kish.[4] Miturut legendha, Sargon samenika bocah ingkang dibuang nalika lahir, lajeng dipunrumat kaliyan tukang tandhur wonten kerajaan, ngantos dipunremeni kaliyan dewi Isthar nuli dipunboyong wonten pangadilan kerajaan.[5]

Kamenangan Raja Sargon[sunting | sunting sumber]

Sumber sejarah ingkang utama pamarintahan Raja Sargon dipunangsal saking salinan kitab Tauratingkang dipunserat para ahli-ahli Taurat Babilonia Kuna wonten Nippur.[3] Para ahli KitabTaurat punika saking Akkadia, sahingga ngagem kalih abasa teks, yaniku abasa Sumeria kaliyan abasa teks Akkadia.[4] Saking chatetan punika dipunmangertosi sejarah saking Raja Sargon, inggih punika:[4]

  • Raja Sargon sampun menang nalika perang ngerebut kutha-kutha wonten Sumeria, Babilonia Kidul.
  • Sargon sampun nangkap Lugalzagesi saking Uruk, bekasipun penguasa Umma, ingkang sampun nyerang UruKAgina wonten Lagash.
  • Wonten 34 paparangan ingkang kantindadaken dening Raja Sargon wonten tlatah kidul.
  • Perintah pandamelan pelabuhan Meluhha (tlatah Indus), Magan (menawi saniki kadosipun Oman), kaliyan Dilmun (Bahrain) wonten tlatah Akkad kanthi cepet.
  • Tlatah ingkang sampun dipunkuasani raja Sargon : Mari, Tuttul wonten Balikh, wonten tlatah mriku Raja Sargon nyembah dewa Dagan (Dagon), Ebla (Tall Mardikh wonten Suriah), "alas cedar" ( Amanus utawi Lebanon), ugi "gunung perak" (patempuran wonten Elam kaliyan kaki bukit Zagros).

Kangge ngelancaraken niatipun Raja Sargon kangge nyatunggalaken sedaya tlatah, piyambakipun ngutus putrinipun Enheduanna dados pendeta ageng wonten kuil Dewi Bulan Nanna, tlatah Ur.

Boten namung punika, Enheduanna ugi dipunutus Sargon dados pendeta ageng wonten kuil dewa Langit An, tlatah Uruk.[4] Sarta ugi nyerat kalih himne kangge nyembah para dewa.[5] Pamarintahan Dinasti Akkadia sukses, tlatahipun mbentang saking Lebanon wonten pantai Mediterania, kanthi Loripun Turki kaliyan tlatah kidul Teluk Persia.[4]

Delengna Ugi[sunting | sunting sumber]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (en)Akkad or Agade dipununduh tanggal 23 Mei 2011, tabuh 14.35 WIB
  2. ^ (en)Ancient Akkad (2334-2112 BC) dipununduh tanggal 23 Mei 2011, tabuh 14.27 WIB
  3. ^ a b c (en)Akkadian Empire dipununduh tanggal 23 Mei 2011, tabuh 14.30 WIB
  4. ^ a b c d e f g (en)Akkadians dipununduh tanggal 23 Mei 2011, tabuh 14.20 WIB
  5. ^ a b (en)Akkadian history for Kids dipununduh tanggal 23 Mei, tabuh 14.25 WIB