Rumah Gadang

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Griya Gadang ingkang mapan ing Nagari Pandai Sikek

Rumah Gadang utawi Griya Gadang utawi Omah Gadang inggih menika satunggalipun nama griya adat Minangkabau ingkang kalebet griya tradisional.[1] Griya adat menika kathah mapan ing provinsi Sumatra Kilèn, Indonésia.[1] Griya menika ugi saged dipunsebat kanthi nama sanèsipun déning masyarakat Minang kanthi nama griya Bagonjong utawi wonten ugi ingkang nyebataken kanthi nama griya Baanjung.[1]

Griya kanthi modhél menika ugi kathah ing Negeri Sembilan, Malaysia.[2] Boten sedaya wewengkon ing Minangkabau (darek) kepareng dipundamel griya adat menika, namung ing wewengkon ingkang sampun nggadhahi status minangka nagari kemawon griya adat menika kepareng dipunwangun ing mrika. Ugi ing wewengkon ingkang dipunsebat rantau, griya adat menika ugi rumiyin boten wonten ingkang dipunwangun déning peranto Minangkabau.[2]

Griya Gadang minangka papan panggenan, nggadhahi paugeran piyambak. Cacahipun kamar adhedhasar cacahipun tiyang èstri ingkang manggen ing mrika.[2] Saben tiyang èstri ing kaum kasebat ingkang sampun kagungan garwa pikantuk setun[2]ggal kamar.[2] Tiyang èstri ingkang sampun sepuh lan laré-larénipun manggen ing kamar ingkang caket dhapur. Gadis ingkang taksih rumaja pikantuk kamar sesarengan ing kamar pojok sanèsipun.[2]

Rumah Gadang limrahipun dipunwangun ing sanginggilipun siti kagunganipun kulawarga induk wonten suku/kaum kasebat miturut cara turun tinurun[2] kaliyan namung dipungadhahi lan dipunwarisi déning tiyang èstri kemawon. [3]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c (id)[Navis, A.A., Cerita Rakyat dari Sumatera Barat 3, Grasindo, ISBN 979-759-551-X.]
  2. ^ a b c d e f g (en)[Graves, Elizabeth E., (2007), Asal-usul elite Minangkabau modern: respons terhadap kolonial Belanda abad XIX/XX, Jakarta:Yayasan Obor Indonesia, ISBN 978-979-461-661-1.]
  3. ^ (id)Dawson, Barry; Gillow, John (1994), The Traditional Architecture of Indonesia, London: Thames and Hudson, ISBN 0-500-34132-X.]

Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Pranala Njawi[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Rumah_Gadang&oldid=864575"