Rokoko

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Wong kang lagi dilanda asmara saka porselen Nymphenburg, wiwit taun 1760, karya panjenengané Franz Anton Bustelli
Karya Rokoko Basilika di Ottobeuren (Bavaria): ruang arsitektural kang ngalir sajroning panguripan.

Rokoko (uga ditulis ing basa-basa Éropah rococo lan roccoco; éjaan Inggris: [rəˈkoʊkoʊ]) kang ngandut arti Barok Pungkasan ("Late Baroque") yaiku salah sijiné gaya kang ana ing abad 18 lan misuwur wiwit panjenengané seniman Barok ninggalake gaya simetris lan miwiwiti ngambar kembang, tanduran uga dolanan liyané [1][2].Wangun rokoko digagas lan dirancang kanggo ndhuweni mupangat ing donya seni rupa kanthi piranti kaluwarga kang mewah lan ana motifé kembang, tandhuranlan patung-patung cilik, lan kaca pengilon kang akeh ornamené, uga permadani kanggo memapi wujud arsitektur, relief, lan cat tembok kang arupa werna [3]. Gaya menika akeh digantikan dèning gaya Neoklasik.Taun 1835 padha Dictionary of the French Academy wiwit nulisake kata Rococo " kang biasa tumuju ing jinising ornamen, gaya lan desain kang ana hubungané dèning pamarétahan Louis XV lan wiwitan saka Louis XVI". Kagolong uga sajroning karya seni kang digawé ing partengahan abad 18 ing tlatah Prancis.

Filosofi[sunting | sunting sumber]

Kata Rokoko asalé saka campuran kata Prancis rocaille, kang artiné watu, lan coquilles, ndhuweni arti umum tumuju ing kerang, karana ana kandutané ing wujud wangun kang ana motif dekorasin.[4]. Rokoko uga bisa diartikake kanggo campuran kata "barocco" (wujud katata saka mutiara, semana uga kanthi asal saka kata "baroque") lan kata Prancis "rocaille" (wujud kang misuwur saka ornamen tetandhuran lan interior kang migunakake kerang lan krikil hias), mupangaté bisa dianggo njelentrehake gaya alus lan endah kang dadi model ing Éropah wiwit abad 18 .[5]

Deleng uga[sunting | sunting sumber]

  • (en) Kimball, Fiske (1980). The Creation of the Rococo Decorative Syle. New York: Dover Publications. ISBN 0-486-23989-6.
  • (en) Arno Schönberger and Halldor Soehner, 1960. The Age of Rococo Published in the US as The Rococo Age: Art and Civilization of the 18th Century (Originally published in German, 1959).
  • (en) Levey, Michael (1980). Painting in Eighteenth-Century Venice. Ithaca: Cornell University Press. ISBN 0-8014-1331-1.
  • (en) Kelemen, Pál (1967). Baroque and Rococo in Latin America. New York: Dover Publications. ISBN 0-486-21698-5.

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Ancien Regime Rococo. Bc.edu. Retrieved on 2011-05-29.
  2. ^ Rococo – Rococo Art. Huntfor.com. Retrieved on 2011-05-29.
  3. ^ Marilyn Stokstad, ed. Art History. 4th ed. New Jersey: Prentice Hall, 2005. Print.
  4. ^ (en) Monique Wagner, From Gaul to De Gaulle: An Outline of French Civilization. Peter Lang, 2005, pp. 139. ISBN 0-8204-2277-0
  5. ^ (en) Marilyn Stokstad, ed. Art History. 4th ed. New Jersey: Prentice Hall, 2005. Print.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Rokoko&oldid=831542"