Roket Qassam

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Sisa roket Qassam yang telah meledak di Israel dan ditembakkan dari Jalur Gaza

Roket Qassam (utawi Kassam) inggih punika roket rakitan kaisi bahan peledak ingkang dipundamèl dèning kelompok Hamas ing Palestina. Asma "Qassam" dipunpéndhèt saking tokoh Islam Palestina ing wiwit abad ke-20 Syekh Izzuddin al-Qassam. Qassam ménika roket artileri ingkang botèn gadahi sistem pemandu, lan kawiwitan dipunginaakèn ing Oktober 2001 kaliyan pemukiman Yahudi ing Jalur Gaza (Gush Katif).

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Miturut Hamas, roket Qassam kawiwitan lan ngèrèmbag dening Nidal Fat'hi Rabah Farahat, lan dipunproduksi mènawi perintah Adnan al-Ghoul, ingkang dipunjuluki "Bapak al-Qassam" lan dipunbunuh tentara Israel ing wulan Oktober 2004. Versi wiwit saking Qassam kawiwitan ing ditembakkan ing wulan Oktober 2001. Ing wanci punika, roket Qassam nggadahi jangkauan ingkang amat rendah ngantos namung sagèd dipuntembakaken ing wilayah Gaza, katah ingkang ngenai blok pemukiman Yahudi. Roket Qassam-2, ingkang nggadahi jangkauan 10-12 km,[1] kawiwitan lan dipuntembakaken ing wilayah Israel ing 10 Februari 2002. Kota Israel kawiwitan ingkang kena tembakan Qassam inggih punika Sderot, ing 5 Maret 2002. Serangan Qassam wiwit ningkat secara drastis ngantos April 2006.[2] Mitur Kutementerian Luar Negeri Israel, langkung saking 2000 roket Qassam sampun dipuntembakaken ing Israel, lan nyebapaken 13 tiyang tewas.[3] hingga Juli 2007. Kota Israel ingkang asring dipunserang roket Qassam inggih punika Sderot lan Ashkelon, ing Israel Selatan. ing kota-kota punika Militer Israel (IDF) telah memasang sistem peringatan awal, untuk mengurangi bahaya yang ditimbulkan dening roket punika. IDF percaya keakuratan lan jangkauan roket punika badhe ningkataken saking wekdal ing wekdal .[4] Jumlah korban terbesar saking suatu serangan Qassam kedadosan ing 11 September 2007, saat sebuah roket Qassam ndarat ing markas tentara Israel, nglukai sawetawis 63 tiyang [5]

Keefektifan[sunting | sunting sumber]

amargi boten wonten akurasi saking roket punika, berbagai pihak nganggep roket punika secara taktis boten efektif.[1] Ing wiwit penggunaanipun ing taun 2001, ribuan Qassam sampun dipuntembakaken lan korban tewas namung 13 tiyang (per Juli 2007). Kementrian Pertahanan Israel nganggap Qassam "lebih sebagai ancaman psikologis daripada ancaman fisik." [6] sak punika dipunsebabaken katah roket punika dipuntembakaken ing populasi sipil, lan berdampak secara psikologis, utaminipun kangge anak-anak ing Sderot. BBC nyebut roket Qassam "menakutkan ananging boten efektif", lan sanjang kekuatan roket punika asring dipunlangkungaken dening kalih belah pihak demi alasannya masing-masing. Hamas bade mamerkan kekuatan militeripun, lan Israel ngginaaken Qassam dados alasan kangge serangan-serangan mereka ing Gaza lan penangkapan anggota Hamas. [1]

Spesifikasi[sunting | sunting sumber]

Beberapa roket Qassam, setelah meledak
Qassam 1 Qassam 2 Qassam 3
Panjang (cm) 79 180 200+
Diameter (cm) 6 15 17
Berat (kg) 5.5 32 90
Bahan peledak (kg) 0.5 5-7 10
Jangkauan (km) 3 10 10

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

Pranala luar[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Roket_Qassam&oldid=835719"