Rokèt

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Rokèt Soyuz
Diluncuraké Apollo 15 Saturn V rocket: T - 30 s through T + 40 s

Rokèt yaiku wahana njaba angkasa, utawa pluru kendhali, utawa kendharaan mabur kang nganggo dorongan karo réaksi rokèt marang metuné kanthi cepet bahan fluida saka mesin rokèt.[1] Aksi saka ruwang bakar lan nozle pangembang, iku nyebabaké gas mili kanthi kacepetan hipersonik saéngga nimbulaké dorongan réaktif kang gedhé kanggo rokèt (padha karo réaksi walesan kang ana ing Hukum Pagerakan Newton ka 3).[1]

Dhéfinisi rokèt biasané ngarah marang ndhas mesin rokèt.[1] Rokèt, kanggo urusan militèr lan rékréasi wiwit ana ing abad kaping-13 masehi.[1] Panggunaan rokèt sacara intènsif kanggo urusan militèr, indhustri lan èlmu pangetauan diwiwiti abad kaping-20, yaiku tèknologi parokètan bisa ngeteraké manungsa menyang Era ruwang angkasa, kalebu uga ngeteraké manungsa kanggo ngidakaké sikil ana ing rembulan.[1] Rokèt bisa uga digunakaké kanggo kembang api, gegaman, kursi panylamet, kendharaan paluncur kanggo satelit gawéan, kendharaan njaba angkasa, lan èksplorasi menyang planèt liyané.[1]

Rokèt kurang èfisièn yèn alon, nanging rokèt bisa mènèhi akselerasi ngédab-édabi lan bisa nganti kacepetan dhuwur kanthi èfisiènsi kang bisa ditampa.[1] Rokèt kimia nyimpen ènèrginé ana wujud kang gampang kanggo diculké lan bisa mbebayani, nanging desain, tès, gawé lan panggunan kang ngati-ati bisa nyilikaké resiko.[1] Ukuran rokèt saka modhèl cilik bisa dituku wujud kembang api, utawa rokèt hobi, nganti tekan kang ukurané gedhé Saturn V kang digunakaké kanggo program Apollo.[1]

Penggunaan kanggo njaba angkasa[sunting | sunting sumber]

Kanggo panjlajahan angkasa njaba kang ora ana udara mula rokèt mau kudu nggawa dhéwé bahan bakar lan oksigen kanggo ngasilaké daya surung kang dibutuhaké.[2]

Panggunan kanggo militèr[sunting | sunting sumber]

Ana ing istilah militèr, rokèt ngrujuk menyang gegaman panjeblug nganggo panyurung lan ora nganggo alat pangendhali.[2]

Sejarah rokèt[sunting | sunting sumber]

taun 1044.

Cathetan sikil[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i (id)[1]
  2. ^ a b (id)nasional.vivanews.com

Pranala njaba:[sunting | sunting sumber]

Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab Rokèt ing Wikimedia Commons.

Lembaga pamaréntahan

Situs

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Rokèt&oldid=867693"