Rigoletto

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Rigoletto inggih punika opera 3 babak ingkang dipunèwahi dèning Giuseppe Verdi. Libretto Italianya dipunsèrat dèning Francesco Maria Piave adèdasar drama pementasan Le roi s'amuse dèning Victor Hugo. Pertunjukan pertama opera punika dipunsèlenggarakakèn ing Gran Teatro La Fenice, Venesia ing tanggal 11 Maret 1851. Miturut anggapan Persatuan Opera Amerika, Rigoletto inggih punika opera ke-9 ingkang paling asring dipunmainakèn ing Amerika Utara[1].

Latar belakang[sunting | sunting sumber]

Verdi sampun dipunsuwun dèning Teatro La Fenice ing Venesia kanggè ndamèl suatu opera ènggal kanggè dipunmainakèn ing ngriku. Ing wanci punika, Verdi sampun dipuntepang lan dados dramawan tersohor, piyambakipun dipunparingi kebebasan kangge milih kesenian ingkang dipungemari.

Piyambakipun nyuruh Piave (ingkang sampun mbantu kangge opera–opera sakderengipun punika kadasta Ernani, I due Foscari, Macbeth, Il Corsaro lan Stiffelio) kangge nguji lakon pementasan Kean dening Alexandre Dumas. Verdi lajeng kaewahan pikiran lan bersiap kangge madosii suatu cerita ingkang langkung bertenaga kangge opera enggalipun. Boten lami lajeng, Verdi nemuaken karya Victor Hugo ingkang bertajuk Le roi s'amuse. Miturut, hasil kerja punika "ngandung kekuatan posisi ingkang amat padu. Tema cerita punika amat menarik, nggambaraken sesuatu ingkang ageng lan nggadahi gaya. punika yaiku ciptaan ingkang wigati kangge jenis bangsa lan lapisan umur". Pertunjukan perdana angsal sambutan meriah, lan keesokan dintenipun aria nyanyian Adipati, La donna è mobile, dipunnyanyiaken dening katah tiyang ing jalanan. Kangge ngirangi risiko akibat menjiplak, Verdi meksa penyanyi lan pemusiknya bersumpah kangge mboten memberitahu punapa-punapa dateng tiyang jawi sakderengipun ndalu persembahan. Pemeran tokoh Adipati, Mirate dpunipaksa bersumpah supados piyambakipun badhe nyanyiakaen lan menyiulkan melodi lagu punika. Piyambakipun namung nate gladen menyanyikan La donna è mobile pinten-pinten ndalu sakderengipun pertunjukan punika. Puteri Felice Varesi (pemeran Rigoletto) ngendikan, ayahipun leres-leres ngeraos mboten nyaman ngagem ponok palsu (salah satunggaling bagian saking rasukan badut) lan dados panik ketika tiba bagian ing wanci punika beraksi ig inggil pentas. Verdi nyadari Varesi kaku ing tepi panggung lan menolakipun ing pentas. Punika nyebabaken hampir terjatuh ketika muncul ing inggil pentas. Penonton tertawa lan terhibur amargi nyangka menawi punika inggih punika bagian saking aksi dramanipun.

Giuseppe Verdi, oleh Giovanni Boldini, 1886 (Galeri Nasional Seni Modern, Roma)

Pemeran[sunting | sunting sumber]

Peran Jenis suara Casting pembukaan
11 Maret 1851 [2]
(komponis: - )
Rigoletto, badut Adipati dari Mantova bariton Felice Varesi
Gilda, anak perempuan Rigoletto soprano Teresa Brambilla
Duke dari Mantua tenor Raffaelle Mirate
Sparafucile, pembunuh bayaran bass Paolo Damini
Maddalena, kakak Sparafucile kontralto Annetta Casaloni
Giovanna, perawat Gilda mezzo-soprano Laura Saini
Contea Ceprano bass Andrea Bellini
Contessa Ceprano, isteri Count Ceprano mezzo-soprano Luigia Morselli
Matteo Borsa, bangsawan tenor Angelo Zuliani
Contea Monterone bariton Feliciano Ponz
Marullo bariton Francesco De Kunnerth
Pembantu contea bass Giovanni Rizzi
Pembuat pengumuman mezzo-soprano

Alur[sunting | sunting sumber]

Latar: Mantova dan sekitarnya.
Zaman: abad ke-16.

Aria-aria terkenal[sunting | sunting sumber]

  • "Questa o quella" - Adipati Mantova, dalam babak I, Adegan I
  • "Pari siamo!" (Kita sama) - Rigoletto, dalam babak I, Adegan II
  • "Figlia! Mio padre!" (Anakku! Ayahku!) - Rigoletto & Gilda, dalam babak I, Adegan II
  • "Gualtier Maldè! ... Caro nome" (Wahai nama) - Gilda, dalam babak I, Adegan II
  • "Ella mi fu rapita!" (Ia dicuri dariku!) - Adipati Mantova, dalam babak II, Adegan I
  • "Parmi veder le lagrime" - Adipati Mantova, dalam babak II, Adegan I
  • "Possente amor mi chiama" - Adipati Mantova, dalam babak II, Adegan I
  • "Cortigiani, vil razza dannata" - Rigoletto dalam babak II, Adegan I
  • "Tutte le feste al tempio" - Gilda, dalam babak II, Adegan I
  • "La donna e mobile" (Wanita tidak berpendirian tetap) - Adipati Mantova, dalam babak III, Adegan 1
  • "Un dì, se ben rammentomi ... Bella figlia dell'amore" (Cinta seorang anak yang jelita) - Duca, Rigoletto, Gilda & Maddalena, dalam babak III, Adegan I
  • "V'ho ingannato" - Rigoletto & Gilda, dalam babak III, Adegan I

Diskografi terpilih[sunting | sunting sumber]

Artikel utama: Diskografi Rigoletto

Catatan:"Kat:" inggih punika cekakan nomor katalog perusahaan rekaman; ananging ASIN inggih punika nomor rujukan amazon.com

Media[sunting | sunting sumber]

Tahun Penyanyi-pemeran
(Adipati Mantova, Rigoletto, Gilda)
Komponis,
rumah opera dan orkestra
Label
1955 Giuseppe di Stefano,
Tito Gobbi,
Maria Callas,
Nicola Zaccaria,
Adriana Lazzarini
Tullio Serafin,
orkestra dan koor Teatro alla Scala
audio CD (mono): EMI
Kat: 747469
1971 Luciano Pavarotti,
Sherrill Milnes,
Joan Sutherland,
Martti Talvela,
Huguette Tourangeau
Richard Bonynge,
London Symphony Orchestra
Ambrosian Opera Chorus
audio CD : London
Kat: 414-269-2
1977 Plácido Domingo,
Cornell MacNeil,
Ileana Cotrubas,
Justino Díaz,
Isola Jones
James Levine,
Metropolitan Opera orchestra and chorus
DVD: Deutsche Grammophon
Kat: 00440 073 0930
1982 Luciano Pavarotti,
Ingvar Wixell,
Edita Gruberova,
Ferruccio Furlanetto
Victoria Vergara
Riccardo Chailly,
Wiener Philharmoniker
Konzertvereinigung Wiener Staatsopernchor
DVD: Deutsche Grammophon
Kat: 00440 073 4166
DVD: Decca Records
Kat: 071401
Enrico Caruso menyanyikan La donna è mobile (1908)

Wonten masalah pamirengan file puniki? Pirsani bantuan médhia.

Buku rujukan[sunting | sunting sumber]

  • The Opera Goer's Complete Guide oleh Leo Melitz, versi 1921

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Top 20 dari OPERA Amerika
  2. ^ Daftar penyanyi-pemeran dari Budden, Julian: The Operas of Verdi (Cassell), jilid 1, hal. 476.


Pranala luar[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Rigoletto&oldid=836184"