Ribosa

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Ribosa, utawa D-ribosa, iku sawijining aldopentosa — sawijining monosakarida sing kapérang saka limang atom karbon, lan klebu sawijining gugus fungsional aldehida ing bentuk linearé. Ribosa nduwèni formula kimia C5H10O5, lan ditemokaké taun 1905 déning Phoebus Levene.

Minangka sawijining komponèn RNA sing dipigunakaké kanggo transkripsi genetika, ribosa wigati banget kanggo makluk urip. Ribosa duwé hubungan karo deoksiribosa, sing arupa komponèn saka DNA. Ribosa uga komponèn saka ATP, NADH, lan sapérangan kimia liyané sing wigati banget kanggo metabolisme.

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Ribosa&oldid=815870"