Républik Maluku Kidul

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Républik Maluku Kidul utawa Républik Maluku Selatan (RMS) ing basa Melayu iku sawijining negara sing naté diproklamasèkaké sacara unilateral ing Ambon ing tanggal 25 April 1950 déning Manuhutu. Karepé supaya bisa pisah lan mardika saka Républik Indonésia. Pamaréntah pusat ing Djakarta tumindhak sacara keras. Para pambaléla bisa kasil ditumpes déning TNI. Kolonèl Ignatius Slamet Rijadi sing asalé saka Surakarta gugur ing Ambon nalika iku. Mr. Soumokil mlayu menyang pulo Séram lan mbanjuraké perang gerilya nganti kecekel ing taun 1962.