Pygmy Tarsier

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Pygmy Tarsier[1]
Status konsèrvasi
Klasifikasi èlmiah
krajan: Animalia
filum: Chordata
kelas: Mamalia
ordo: Primata
kulawarga: Tarsiidae
Genus: Tarsius
Species: T. pumilus
Jeneng binomial
Tarsius pumilus
Miller & Hollister, 1921

Pygmy Tarsier (Tarsius pumilus), uga dikenal minangka Mountain Tarsier utawa Lesser Spectral Tarsier, iku sawijining primata sing saba wengi, tinemu ing ing Sulawesi Tengah, Indonesia. Pygmy Tarsiers dipercaya wis cures ing taun 2000, nalika èlmuwan Indonesia sacara ora sengaja matèni siji kéwan mau nalika nggasang tikus. Pygmy Tarsiers urip tinemu pisanan ing taun 1920-an déning tim riset saka Universitas Texas A&M ing Gunung Rore Katimbo ing Taman Nasional Lore Lindu sasi Agustus 2008.[3] Loro kewan lanang lan siji wadon (siji manèh ucul) kacekel mawa jaring, lan dipasangi radio kanggo nglacak sabané.

Amarga Pygmy Tarsier pisanan sing isih urip katon ing 70-plus taun, kanyatan iki ngguguraké téoariné sawetara primatologis, yèn species iki wis cures.[4]

Katrangan fisik[sunting | sunting sumber]

Awak Pygmy Tarsier dawané 95 nganti 105 mm (kira-kira 4 inchi), lan boboté kurang saka 2 ounces (57 gram). T. pumilus nduwèni fitur morfologis sing béda banget, dawané awak sing luwih cendhak saka jinis species tarsier liyané, lan boboté sing ènthèng. Uga T. pumilus iki nduwèni kuping sing luwih cilik tinimbang jinis liyané, lan wuluné werna coklat nom (tan) utawa buff, kanthi werna dominan klawu utawa abang kacoklatan. Buntuté akèh wuluné, lan dawané watara 135 nganti 275 mm. Sing paling nyolok yakuwi matané sing gedhé, diamèteré watara 16 mm. Pygmy Tarsier uga duwé cakar, tanpa kuku, ing limang drijiné, lan ing loro driji sikilé. Kuku sing kaya cakar kuwi kanggo nguwataké cengkereman kanggo nggandhul, mangan, sarta gerakan.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Groves, C. (2005-11-16). Wilson, D. E., and Reeder, D. M. (eds). ed. Mammal Species of the World (cithakan ka-3 ed.). Johns Hopkins University Press. pp. 128. ISBN 0-801-88221-4. http://www.bucknell.edu/msw3.
  2. ^ Shekelle M & Salim A (2008). Tarsius pumilus. Dhaptar Abang Spesies Terancam IUCN 2008. IUCN 2008. Diakses ing 2008-11-18.
  3. ^ Dunham, Will. "Tiny, long-lost primate rediscovered in Indonesia", Reuters U.K., 2008-11-18. diaksès tanggal 2008-11-19. 
  4. ^ Boyle, Alan. "Real-life Furbys rediscovered", MSNBC, 2008-11-18. diaksès tanggal 2008-11-19. 

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Pygmy_Tarsier&oldid=870137"