Purwakanthi

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Purwakanthi utawa aliterasi yaiku unèn-unèn utawa ukara kang runtut basa utawa sastrané. Purwakanthi kang runtut basané jenengé purwakanthi basa, déné yèn ing sastra sinebut purwakanthi sastra. Purwakanthi bisa awujud ukara lumrah, bisa uga ngemot paribasan, saloka, utawa tembang. Tuladhane:

Purwakanthi miturut wujudé kaperang dadi telu, yaiku :

A.Purwakanthi swara[sunting | sunting sumber]

Purwakanthi swara yaiku unèn-unèn kang runtut swarané (vokal) Tuladha:

  • Gemi setiti ngati-ati
  • Bungah susah iku lumrah
  • Désa mawa cara negara mawa tata
  • Aku lara paling para

B.Purwakanthi sastra[sunting | sunting sumber]

Purwakanthi sastra yaiku unèn-unèn kang runtut sastrané (konsonan) Tuladha :

  • Tata titi Tatas titis
  • Cecer cicir cewet
  • Kala kula kelas kalih kula kulak kalo

C.Purwakanthi basa/lumaksita[sunting | sunting sumber]

Purwakanthi basa/lumaksita yaiku unèn-unèn kang kadhapuk saka rong gatra. Pungkasané gatra kapisan, dadi wiwitane gatra kapindho. Thuladha :

  • Jarwa pinter, pintere satriya ing pringgondani
  • Bayem arda, ardane ngrusak busana
  • Kolik priya, priyagung anjani putra

Delengen Uga[sunting | sunting sumber]


Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Purwakanthi&oldid=868177"