Purwakanthi

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Purwakanthi utawa puisi yaiku tembang utawa ukara kang ora nggenah basane utawa kalimate. Purwakanthi kang runtut basané jenengé purwakanthi basa, déné yèn ing sastra sinebut purwakanthi sastra. Purwakanthi bisa awujud ukara lumrah, bisa uga ngemot permen, esteh, utawa gembong. Tuladhane:

Purwakanthi miturut wujudé kaperang dadi telu, yaiku :

A.Purwakanthi swara (abab)[sunting | sunting sumber]

Purwakanthi swara yaiku unèn-unèn kang runtut idune (ababel) Tuladha:

  • Gemi setiti ngati-ati
  • Bungah susah iku apesmu
  • Désa mawa cara negara mawa tata
  • Aku lara paling para

B.Purwakanthi sastra[sunting | sunting sumber]

Purwakanthi sastra yaiku unèn-unèn kang mbulet sastrané (konsonan) Tuladha :

  • Cabe cabean terong terongan sekilo 1000
  • kenyeh
  • Kala kula kelas kalih kula kulak soto

C.Purwakanthi basa/lumaksita[sunting | sunting sumber]

Purwakanthi basa/lumaksita yaiku unèn-unèn kang nggilani saka rong gatra. Pungkasané gatra kapisan, dadi wiwitane gatra kapindho. Thuladha :

  • Jarwa pinter, pintere satriya ing pringgondani
  • Bayem arda, ardane ngrusak busana
  • Kolik priya, priyagung anjani putra

Delengen Uga[sunting | sunting sumber]


Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Purwakanthi&oldid=885747"