Puṣpacalita

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Puṣpacalita iku sawijining pupuh kakawin. Pupuh iki biyasané digolongaké ing kategori: Sangskṛti. Jeneng pupuh iki tegesé kira-kira: "Kembang sing obah".


Guru-laghu[sunting | sunting sumber]

Pupuh iki guru-laghuné mengkéné:

U U U | U - U | - U U | U - U | - U U | U - U | U U U | U U U

Dadi cacahé wanda ana 24.

Tuladha[sunting | sunting sumber]

Saḍatĕngirômulat ri sira sang kakungnira n alinggih i śila maradin
lĕngĕng anulis karas ri rĕcĕp ing tanah singi n amarṇa rarasika langö
sawulatirê sang adyah angĕlih lumampah inamĕrni pariwaranira
bhramara hinangswan ing paramapuṣpa yâcalita denira n angangĕn-angĕn. // Wṛttâyana (24) //
Jarwa
Satekané dhèwèké weruh ing sang lanang lungguh ing watu rata
kasengsem nulis ing karas karo landheping tanah nyaritakaké asmarané sing éndhah
nalika weruh sing wadon kesel mlaku diiringi pariwarané
tawon saba ing kembang apik sing obah-obah amerga dhèwèké ngalamun.

Sumber rujukan[sunting | sunting sumber]

  • (id) P.J. Zoetmulder, 1983, Kalangwan. Sastra Jawa Kuno Selayang Pandang. Jakarta: Djambatan.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Puṣpacalita&oldid=106060"