Prisma (géomètri)

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Gambar:Prisma.JPG
Sawijining prisma segitelu kanthi dhuwur t

Prisma jroning géomètri iku wangun ruang telung dhimènsi sing diwatasi déning dhasar (alas) lan tutup idhèntik awangun segi-n lan sisi-sisi tegak awangun segipapat. Kanthi tembung liya prisma yaiku wangun ruang sing nduwèni penampang malang sing tansah padha jroning wangun lan ukuran.

Limas kanthi dhasar lan tutup awangun pesagi disebut balok déné prisma kanthi dhasar lan tutup awangun bunderan (lingkaran) disebut tabung.

Rumus Prisma[sunting | sunting sumber]

Jembar (luas)[sunting | sunting sumber]

Jembar (luas) lumahing prisma kanthi dhasar lan tutup segi-n bisa diitung mawa rumus iki:

J = 2 \cdot Jembar dhasar (Luas Alas) + Kubengan dhasar (Keliling Alas) \cdot d

Isi (Volume)[sunting | sunting sumber]

I = Jembar dhasar (Luas Alas) \cdot d

Katrangan: J=Jembar (luas), I=Isi (volume), d=dhuwur (tinggi)