Prion

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Prion Diseases (TSEs)
Classification and external resources

"Bolongan" mikroskopis punika karakteristik salebetipun bagéan jaringan prion ingkang kainfèksi, nyebabaken jaringan ngrembakakaken arsitèktur "spons".
ICD-10 ICD-10 Chapter A|A81
ICD-9 046

Prion inggih punika agèn nular utaminipun saking protèin, sedaya agèn ingkang sampun kapanggihaken nyebar kaliyan transmisi ing kawontenan mis-folded protèin: protein piyambak boten self-replicate ingkang prosèsipun gumantung kaliyan kawontenanipun polopeptida ing organisme inang. Wangun mis-folded prion protèin sampun gegayutan ing gunggung penyakit ing pinten-pinten mamalia. Kagolong bovine spongiform encephalopathy, (BSE ugi dipuntepangi dados penyakit lembu bento) ingon lan Creutzfeldt-Jakob penyakit (Creutzfeldt-JAKOB)) ing manungsa. Sedaya penyakit prion dipunmangertosi mangaruhi struktur utek utawi jaringan saraf sanès. Sacara umum pangginaan, prion inggih punika unit téorètis infèksi. Ing notasi èlmiah, PrPc ngacu ing wangun Èndogèn protein prion (PrP), ingkang dipunpanggihaken ing kathah jaringan, sauntawis PrPsc ngacu ing wangun PrP, ingkang gadhah tanggel waler kanggé pambentukan amiloid plak lan neurodegeneration.

Tembung prion inggih punika tembung majemuk saking huruf-huruf Jawi wiwitipun tembung Proteinaceous saha sayanfectious, kaliyan dipuntambahi déning analog tembung viripada. [1]

Prion dipunhipotèsis kanggé nginfèksi saha nyebaraken déning refolding normal dados struktur ingkang saged ngéwahi normal molekul protein dados wangun ingkang kastruktur. Sedaya dipuntepangi prion ngindhuksiaken wangun flip amiloid, ing pundi protein polimerises ing klompok kapérang saking lembaran béta ingkang kinaket. Struktur punika uwal ngantos stabil saha kaakumulasiaken ing jaringan kainfèksi, nyebapaken karisakan lan sèl jaringan ingkang mati. Stabilitas puniki tegesipun menawi prion tahan kaliyan dénaturasi déning agèn kimia saha fisika, damel pambucalan saha penahan partikel-partikel punika boten gampil. [2]

Protein ingkang nampilaken prion jenis tindak ugi dipunmangertosi ing pinten-pinten spesies fungi, ingkang sampun migunani saha miyantu kanggé mahami prion mamalia. Jamur prion, ananging, katingalipun boten nyebapaken penyakit ing host lan malah maringi kauntungan évolusi lumantar formulir ingkang basisipun protein warisan.

Prion inggih punika egèn infèksi ing vèrsi protein sèl ingkang luput gené ngelipat. Prion punika ngalami paningkatan gunggung kanthi cara ngèwahi vèrsi protein ingkang ngelipat kanthi leres dados langkung kathah prion. Kawontenan protein punika nginfèksi .[3]

Prion struktur[sunting | sunting sumber]

  1. Isoforms, protein ing prion kadamel saking (PrP00 dipunpanggihi ing sedaya badan. Ananging (Prp) bahan nular nggadhahi struktur ingkang bènten saha tahan kaliyan protease, enzim-enzim ing badan, punika saged nyegah protein.
  1. PrPC inggih punika protein ingkang dipunpanggihi ing membran sèl, punika nggadhahi 209 asam amino ing manungsa, setunggal roncèn disulfida, bobot molekul kDa 35-36 lan struktur kautamanipun heliks alfa PrPc ningkataken tembaga (II) ion kaliyan afinitas ingkang inggil. Punika gegayutan kaliyan struktur PrP utawi fungsi. PrPc dipuncerna gampil déning proteinase K saha saged bebas ing lumahan sèl in vitro déning enzim phosphoinositide fosfolipase C (PI-PLC), ingkang nunggal jangkar glycolipid glycophosphatidylinositol . PrP sampun kalapuraken kanggé nglampahi peran ingkang wigatos ing adhèsi sèl-sèl lan signaling intraselular in vivo.
  1. PrPSc, Isomer nular saking PrP, dipuntepangi dados PrPSc, saged ngéwahi normal PrPC protein dados isoform nular kanthi ngéwahi konformasi, utawi wangun punika ing giliran ngéwahi cara interconnect protein.

Prion fungsi[sunting | sunting sumber]

Neurodegeneration dipunsebapaken déning prion menawi kaiket abnormal fungsi PrP, ananging fungsi fisiologis prion protein ajeg prekawis kontrovèrsial. Ananging data in vitro nuduhaken kathah peran ingkang bènten, studi babagan PrP knockout mouse sampun nyawisaken info amargi kéwan-kéwan punika namung nuduhaken sekedik kelainan. [4]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (id)Prion Indonesia(dipunundhuh tanggal 19 Oktober 2012)
  2. ^ (id)Prion Indonesia(dipunundhuh tanggal 19 Oktober 2012)
  3. ^ (id)Campbell,Neil A,dkk."BIOLOGI Edisi Kedelapan Jilid 1".Erlangga.Jakarta.(2008:A-31)
  4. ^ (id)Prion Indonesia((dipunundhuh tanggal 19 Pktober 2012)

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Prion&oldid=863749"