Prasasti Kalasan

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Prasasti Kalasan

Prasasti Kalasan iku prasasti paninggalan Wangsa Sanjaya seka Karajan Mataram Kuna kanthi angka taun 700 Saka utawa 778 M. Prasasti iki ditemokaké ing kecamatan Kalasan, Sléman, Yogyakarta, iki ditulis nganggo aksara Pranagari (Indhia Lor) lan basa Sanskerta.

Prasasti iki nyebutaké, Guru Sang Raja bisa ngerih-rih supaya Maharaja Tejahpura Panangkarana (Kariyana Panangkara) supaya mbangun wangunan suci kanggo Dewi Tara lan pertapan kanggo para pandhita saka panjaluké kaluwarga Syailendra. Rakai Panangkara iku disebut mujudaké mustika kaluwarga Sailendra (Sailendra Wamsatilaka). Sarta, dadi anugrah kanggo désa Kalasan tumrap para sanggha (umat Buddha). Wewangunan suci iku disebut Candhi Kalasan.

Prasasti iki disinggahaké kanthi No. D.147 di Museum Nasional, Jakarta.

Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Prasasti_Kalasan&oldid=834479"