Phytophthora

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Phytophthora
Serangan Phytophthora porri ing godhong prei
Klasifikasi èlmiah
Domain: Eukaryota
krajan: Chromalveolata
filum: Heterokontophyta
kelas: Oomycetes
ordo: Peronosporales
kulawarga: Pythiaceae
Genus: Phytophthora

Phytophthora (asalipun sakingbasa Yunani φυτόν (phytón), “tanduran” lan φθορά (phthorá), “karemukan”; “pangremuk tanduran”) inggih menika salah satunggaling genus saking Oomycota ingkang anggota-anggotanipun kathah ingkang njalari penyakit ing tetanduran, saéngga nuwuhaken tuna ing ekonomi, ekologi, lan ugi demografi ingkang ageng. Genus menika dipunlapuraken sepisanan déning Heinrich Anton de Bary taun 1875. Dipunprakirakaken wonten watawis 100 anggotanipun ingkang sampun dipuntemokaken, sanadyan sejatosipun gunggungipun anggota langkung saking 100.[1].

Biologi[sunting | sunting sumber]

Phytophthora forms: A: Sporangia. B: Zoospore. C: Chlamydospore. D: Oospore.

Phytophthora saged nindakaken réprodhuksi mawi cara seksual lan ugi aseksual. Struktur réprodhuksi seksual jarang dipuntemokaken ing alam, anananging saged dipunrangsang wonten pembiakan ing laboratorium. Ing jenis-jenis ingkang homotalus, struktur seksual tuwuh ing setunggal kultur tunggal. Jenis-jenis ingkang heterotalus nggadhahi kalih jenis kelamin.

Siklus urip Phytophthora

Spora aseksual ingkang kawwangun saking mitosis dipuntenpang minangka klamidospora lan zoospora. Jenis spora ingkang pungkasan dipunkasilaken ing sporangium menika kathah (jamak).

Patogenisitas[sunting | sunting sumber]

Kathtah Phytophthora sp. ingkang dados patogen ing tetanduran ingkang nuwuhaken tuna ingkang ageng ing babagan ekonomi. Phytophthora infestans inggih menika agen infektif ingkang njalari penyakit ing tanduran kenthang. Phytophthora ugi njalari penyakit ing tanduran tomat lan kacang kedhele. Padatanipun, penyakit tanduran ingkang dipunjalari genus menika awrat sanget dipunkontrol, saéngga mbetahaken strategi ingkang langkung saé lan langkung utama.

Sawetawis Phytophthora ingkang njalari penyakit, inggih menika:

  1. Phytophthora alni - njalari oyod bosok.
  2. Phytophthora cactorum - njalari oyod bosok lan perdharahan kanker ing wit kayu.
  3. Phytophthora capsici - nginfeksi woh Cucurbitaceae, kadosta timun.
  4. Phytophthora cinnamomi - njalari oyod kayu manis bosok ingkang mrabawani kayu hias.
  5. Phytophthora fragariae - njalari oyod stroberi bosok.
  6. Phytophthora kernoviae - patogen beech lan rhododendron, kadadosan ing wit-wit lan semak-semak.
  7. Phytophthora megakarya - salah satunggaling spesies penyakit cemeng ing kakao, ingkang dadosaken jalaran paling ageng icalipun kakao ing Afrika.
  8. Phytophthora palmivora - njalari bosokipun woh krambil lan pinang.
  9. Phytophthora ramorum - nginfeksi genera tanduran langkung saking 60 spesies lan 100 spesies inang.
  10. Phytophthora quercina
  11. Phytophthora sojae - njalari oyod kedhele bosok.

Spesies[sunting | sunting sumber]

Phytophthora boehmeriae
Phytophthora botryosa
Phytophthora brassicae
Phytophthora cactorum
Phytophthora cajani
Phytophthora cambivora
Phytophthora capsici
Phytophthora cinnamomi
Phytophthora citricola
Phytophthora citrophthora
Phytophthora clandestina
Phytophthora colocasiae
Phytophthora cryptogea
Phytophthora drechsleri
Phytophthora erythroseptica
Phytophthora fragariae
Phytophthora fragariae var. rubi
P. gemini
Phytophthora glovera
Phytophthora gonapodyides
Phytophthora heveae
Phytophthora hibernalis
Phytophthora humicola
Phytophthora hydropathica[2]
Phytophthora irrigata[2]
Phytophthora idaei
Phytophthora ilicis
Phytophthora infestans
Phytophthora inflata
Phytophthora iranica
Phytophthora katsurae
Phytophthora lateralis
Phytophthora medicaginis
Phytophthora megakarya
Phytophthora megasperma
Phytophthora melonis
Phytophthora mirabilis
Phytophthora multivesiculata
Phytophthora nemorosa[3]
Phytophthora nicotianae
Phytophthora palmivora
Phytophthora phaseoli
Phytophthora pini
Phytophthora porri
Phytophthora plurivora
Phytophthora primulae
Phytophthora pseudosyringae
Phytophthora pseudotsugae
Phytophthora quercina
Phytophthora ramorum
Phytophthora sinensis
Phytophthora sojae
Phytophthora syringae
Phytophthora tentaculata
Phytophthora trifolii
Phytophthora vignae

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Brasier CM, 2009. Phytophthora biodiversity: how many Phytophthora species are there? In: Goheen EM, Frankel SJ, eds. Phytophthoras in Forests and Natural Ecosystems. Albany, CA, USA: USDA Forest Service: General Technical Report PSW-GTR-221, 101–15
  2. ^ a b Hong, C; Gallegly, M, Richardson, P, Kong, P, Moorman, G, Lea-Cox, J, Ross, D (June 2008). "Phytophthora irrigata and Phytophthora hydropathica, two new species from irrigation water at ornamental plant nurseries". Phytopathology Vol. 98, no. 6. http://md1.csa.com/partners/viewrecord.php?requester=gs&collection=ENV&recid=8354020&q=Phytophthora+drechsleri&uid=1337633&setcookie=yes. Retrieved 2009-06-05.
  3. ^ Hansen, Everett M.; Reeser, P. W.; Davidson, J. M.; Garbelotto, Matteo; Ivors, K.; Douhan, L.; and Rizzo, David M. (2003) "Phytophthora nemorosa, a new species causing cankers and leaf blight of forest trees in California and Oregon, U.S.A Mycotaxon 88: pp. 129-138

Waosan tambahan[sunting | sunting sumber]

Pranala njawi[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Phytophthora&oldid=845371"