Petrus Claver

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Petrus Claver

Santo Peter Claver
Miyos 1581
Verdu, Catalunia, Kerajaan Spanyol
Séda 8 September 1654
Cartagena, Kolumbia
Dipun urmati ing Gréja Katulik Roma
Beatifikasi 16 Juli 1850, Roma déning Paus Pius IX
Kanonisasi 15 Januari 1888, Roma déning Paus Leo XIII
Dinten pèngetan 9 September
Pangreksa Para budhak, Kolumbia

Petrus Claver (1803-1841) inggih punika satunggiling misionaris ingkang ngladosi para budhak kulit cemeng ing Cartagena (sapuniki Kolumbia).[1][2] Petrus miyos ing Spanyol lan lulus saking Universitas Barcelona.[2] Salajengipun, panjenengaipun nggabung kaliyan Ordo Yésuit lan makarya ing kitha Cartagena.[2] Cartagena dipuntepangi ing wekdal puniku minangka pasar budhak, inggih punika papan dol-tinuku budhak-budhak kulit cemeng saking Afrika.[2]

Kahanan ing mrika mrihatosaken sanget saéngga Petrus ngladosi para budhak-budhak kasebat.[2] Panjenenganipun manggèn sesarengan para budhak, mundhutaken panganan lan obat-obatan, sarta ngèngetaken para majikan supados memperlakukan budhak-budhakipun kanthi langkung saé.[2] Petrus ugi njalin persahabatan kaliyan para budhak kanthi cara mbeta pamertal ingkang saged wicanten basa lan dhialèk Afrika, sarta mawartosaken Injil dhumateng budhak-budhak puniku.[2] Petrus ngladosi para budhak salaminipun sekawan dasa taun lan dipuntepangi minangka "bapa para budhak kulit cemeng".[1]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b A. Heuken. 1985. Ensiklopedi Orang Kudus. Jakarta: Yayasan Cipta Loka Caraka. Hal. 249.
  2. ^ a b c d e f g (id)Bernadette McCarver Snyder. 2001. 115 Kisah Santo-Santa yang Mengasyikkan. Yogyakarta: Kanisius. Hal. 108-109.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Petrus_Claver&oldid=833636"