Perusahaan Gas Negara

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Gas negara.jpg
PGN - Perusahaan Gas Negara
PT Perusahaan Gas Negara (Persero) Tbk
Tipe Publik (Cithakan:Bei)
Madeg 1859 (I.J.N. Eindhoven & Co)
Lokasi | Kantor Pusat Jl. KH Zainul Arifin No. 20 Jakarta - 11140, Indonesia
Tokoh wigati Hendi Prio Santoso (Direktur Utama)
Indhustri Transmisi dan distribusi gas bumi
Produk Gas bumi
Situs www.pgn.co.id

PT Perusahaan Gas Negara (Persero) Tbk disingkat PGN (Cithakan:Bei) yaiku salah sijiné BUMN kang bergerak ing bidang transmisi lan distribusi gas bumi.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Awalé pengusahaan gas ing Indonesia yaiku perusahaan gas swasta Belanda kang jenengé I.J.N. Eindhoven lan Co ngadeg nalika tahun 1859 kang ngenalaké penggunaan gas kota ing Indonesia kang digawé saka batu bara. Nalika tahun 1958 perusahaan kasebut dinasionalisasi lan diubah dadi PN Gas kang seterusé yaiku tanggal 13 Mei 1965 berubah dadi Perusahaan Gas Negara. Tanggal ikilah kang sebanjuré diperingati minangka dina dadi PGN ing saben tahuné. Perusahaan iki mulai nyaluraké gas alam nggantikaké gas buatan saka batu bara lan minyak kang ora ekonomis nalika tahun 1974. Konsumené yaiku sektor rumah tangga, komersial lan industri. Penyaluran gas alam kanggo pertama kali dilakokaké ing Cirebon tahun 1974, banjur disusul katurut-turut ing wilayah Jakarta tahun 1979, Bogor tahun 1980, Medan tahun 1985, Surabaya tahun 1994, lan Palembang tahun 1996.

Andhedhasar kinerjané kang terus ngalami peningkatan, mangka nalika tahun 1984 statusé berubah dadi Perum lan nalika tahun 1994 statusé ditingkatkan lagi dadi Persero kanti penambahan ruang lingkup usaha kang luwih amba yaiku sakliyané ing bidang distribusi gas bumi uga ing bidang kang luwih marang sektor hulu yaiku ing bidang transmisi, ing ngendi PGN kanti fungsi minangka transporter.

PGN banjur ngleboni babak anyar dadi perusahaan terbuka ditandai kanti kacatheté saham PGN nalika tanggal 15 Desember 2003 ing Bursa Efek Indonesia.

Bisnis PGN[sunting | sunting sumber]

Distribusi gas bumi[sunting | sunting sumber]

PGN ngoperasikaké jalur pipa distribusi gas kang dawané nganti 3.750 km, nyuplai gas bumi marang pembangkit listrik, industri, usaha komersial kalebu restoran, hotel lan rumah sakit, sarta rumah tangga ing wilayah-wilayah kang paling padat penduduké ing Indonesia. PGN éntuk keuntungan saka pangadolan gas marang konsumen.

Transmisi Gas Bumi[sunting | sunting sumber]

Jalur pipa transmisi gas bumi PGN kasusun saka jaringan pipa kanti tekanan duwur sedawané sekitar 2.160 km kang ngirimaké gas bumi saka sumber gas bumi marang stasiun panampa pembeli. PGN nampa Toll Fee kanggo ngirim gas jumbuh karo Perjanjian Transportasi Gas (GTA) kang berlaku sakwéné 10 nganti 20 tahun. Unit Bisnis Strategis

Kanggo ngawasi kegiatan operasional transmisi lan distribusi, PGN mbagi area bisnisé dadi papat Unit Bisnis Strategis kanti fokus geografis déwé:

Skliyané iku anak perusahaan PGN, PT Transportasi Gas Indonesia, ngelola bisnis transmisi gas bumi kanggo jaringan Grissik-Duri lan Grissik-Singapura. Anak Perusahaan lan Perusahaan Afiliasi

Saham PGN[sunting | sunting sumber]

Bebarengan karo akèhé privatisasi BUMN ing Indonesia, pemerintah terus nglakokaké pangadolan saham BUMN iki. Saiki pemerintah amung nguasai 51 persen saham PGN wondéné 49 persen turahané dikuasai publik.

Nalika pertengahan Januari 2007, informasi ketelatan komersialisasi gas via pipa transmisi SSWJ saka manajemen PGN dadi penyebab utama anjloké rega saham BUMN iku nganti 23% sajroné sedina. Sentimen negatif ing pasar modal iku kaitané karo kecurigaan yèn PGN lan pemerintah nutup-nutupi ketelatan proyèk kasebut kang kuduné wis operasi nalika Desember 2006, nanging ditunda nganti Januari 2007 lan katunda maning nganti Maret [1]. Akibaté PGN kenoi denda dening Pertamina yaiku US$ 15.000 per dina awit 1 November 2006[2].

Nalika tahun 2011, komposisi saham pemerintah nganti 57% lan turhane publik 43% [3]

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Cathetan sikil[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "BEJ dan Bapepam Diminta Selidiki Anjloknya Saham PGN", Media Indonesia, 14-01-2007. (Kaunduh 14/2/13)(Kaunduh 14/2/13)
  2. ^ "PGN Bayar Denda", Kompas Cybermedia, 16-01-2007. (Kaunduh 14/2/13)
  3. ^ Komposisi saham PGN