Perang Karbala

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Perang Karbala
Tanggal 10 Muharram 61, 10 Oktober 680
Papan Karbala
Asil Matine prajurit Husain bin Ali, sing urip Ali Zainal Abidin, banjur Bani Umayyah menang.
Pihak sing kalibat
Bani Umayyah Kulawarga Keturunan Ali
Komandhan
Ubaidillah bin Ziyad
Umar bin Sa'ad
Husain bin Ali
Abbas bin Ali
Kakuwatan
10.000 72

Perang Karbala iku perang kang kedadéyan ing tanggal 10 Muharram, taun ka-61 saka pananggalan Islam (9 utawa 10 Oktober 680)[1][2] ing Karbala, kang saiki dumunung ana ing tlatah Irak. Perang iki kedadéyan antarané kulawarga putuné Nabi Muhammad, Husain bin Ali mungsuh tentara kang dikirim déning Yazid bin Muawiyah, Khalifah Bani Umayyah wektu iku.

Saka klompoké Husain iku saka kulawarga cedhaké Nabi Muhammad, kurang luwih ana 128 cacahé. Ing kono ana wong wadon lan ana uga bocah cilik. Lan mungsuhé Husain iku cacahé kurang luwih ana 4.000 nganti 10.000 prajurit kang dipimpin déning Umar bin Sa'ad.

Perang iki banjur dipèngeti suwéné 10 dina ing sasi Muharram déning Muslim Syi'ah. Acara iki uga dilakoni déning kaum Sunni, ing kono pèngetan kang paling ramé ing tanggal 10 dina Asyura.[3]

Dhaptar kang syahid saka Kulawarga Husain[sunting | sunting sumber]

Kulawarga[sunting | sunting sumber]

Sedulur[sunting | sunting sumber]

  • Abbas bin Ali
  • Abdullah bin Ali
  • Jafar bin Ali
  • Utsman bin Ali
  • Ibrahim bin Ali
  • Abu Bakar bin Ali
  • Amru bin Ali
  • Muhammad bin Ali

Anak[sunting | sunting sumber]

Anak Hasan bin Ali[sunting | sunting sumber]

  • Abdullah bin Hasan - putera tertua
  • Qasim bin Hasan - putera bungsu
  • Zaid bin Hasan
  • Hasan bin Hasan bin Ali
  • Abu Bakar bin Hasan bin Ali

Liyane[sunting | sunting sumber]

Keturunan Aqil bin Abu Thalib[sunting | sunting sumber]

  • Ja’far bin Aqil
  • Abdul Rahman bin Aqil
  • Abdullah bin Aqil
  • Muhammad bin Aqil
  • Muhammad bin Abu Said bin Aqil
  • Ibrahim bin Muslim bin Aqil
  • Abdul Rahman bin Muslim bin Aqil
  • Abdullah bin Muslim bin Aqil
  • Muhammad bin Muslim bin Aqil

Cathetan sikil[sunting | sunting sumber]

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Perang_Karbala&oldid=832464"