Perang Banjarmasin

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
ilustrasi perang Banjarmasin

Perang Banjarmasin iku kedadéan ing Banjarmasin taun 1859 kang diowahaké déning Pangéran Antasari.[1] Ing perang iki Walanda Pangeran Antasari iku anaké Sultan Muhammad kang anti mara Walanda. [1]

Sebab Perang Banjarmasin[sunting | sunting sumber]

Ing masa pemerintahané Sultan Adam, Walanda mulai melbu ing Banjarmasin. [2] Sultan Adam nyatakaké déné Karajaan Banjar lan Walanda iku ana hubungan ing taun 1826. Nanging mulai taun 1850 mulai ana tukaran ing kaluwarga kerajaan lan Walanda milu njupuk bagéyan ing tukaran iki. [2]Walanda “ngadu dhomba” kaluwarga karajaan. [2] Ing karajaan dadiné ana telu pihak yaiku:

  • kelompoké Pangéran Tamjid Illah, Pangéran Tamjid Illah iku putuné Sultan Adam. [2] Kelompok iki ora disenengi rakyat Banjar merga sering mabok. [2]
  • kelompoké Pangéran Prabu Anom, Pangéran Prabu Anom iku anaké Sultan Adam. [2] Kelompok iki ora disenengi rakyat Banjar merga kelakuané kang ora apik. [2]
  • Kelompok Pangéran Hidayatullah, Pangéran Hidayatullah iku putuné Sultan Adam. [2] Kelompok iki disenengi déning rakyat Banjar. [2]

Pangéran Hidayatullah ngawéh dhukungan mara Pangéran Antasari. [1] Pangéran Hidayatullah dibuang déning Walanda mara Cianjur. [1] Sebab Pangéran Hidayatullah dibuang mara Cianjur, rakyat Banjar ngangkat Pangéran Antasari dadi Sultan. [1] Sakwisé diangkat dadi Sultan, perang kedadéan manéh. [1] Ing perang iki Pangéran Antasari luka lan séda ing taun 1862. [1] Perlawanan ngelawan Walanda terus dilanjutaké déning anak-anaké Pangéran Antasari tekan akhiré ora ana manéh kabar perang iku. [1]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h (id)(Badrika, I.B.(2006)."Sejarah untuk Kelas XI Program Ilmu Sosial Jilid 2".Jakarta:Erlangga. Hal.175)
  2. ^ a b c d e f g h i (id)(Badrika, I.B.(2006)."Sejarah untuk Kelas XI Program Ilmu Sosial Jilid 2".Jakarta:Erlangga. Hal.174)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Perang_Banjarmasin&oldid=831620"