Pepindhan

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Pepindhan iku unèn-unèn jroning Basa Jawa kang ora ngemu surasa kang sejatiné. Yèn ing basa Indonésia disebut pengandaian. Lumrahé pepindhan nganggo tembung: kaya, lir, pindha, kadya lan liya-liyané kang ngemu karep kaya. Pepindhan asring dipigunakaké ing pacelathon padinan, panyandra jroning adicara pengantènan utawa jroning babagan sastra.

Tuladhané Pepindhan[sunting | sunting sumber]

  • A
  1. Abange kaya godhong katirah
  2. Ali-aliné nggunung sapikul
  3. Ayune kaya dewi Ratih
  • B
  1. Baguse kaya Bathara Kamajaya tumurun
  2. Bédané kaya bumi karo langit
  3. Bebetané ngadhal mèlèt
  • C
  1. Cahyane bingar kaya lintang johar
  2. Cep klakep kaya orong-orong kepidhak
  3. Cethile kaya Cina craki
  • D
  1. Dalane mbathok mengkureb
  2. Dedege ngringin sungsang
  3. Dhuwure kaya othak-othak méga
  • G
  1. Galaké kaya macan manak
  2. Gelunge ngadhal mènèk
  3. Gendhéwané awangun kadhal meteng
  • I
  1. Ijo kumpul padha ijo kaya bèthèt sayuta
  2. Ireng kumpul padha ireng kaya gagak reraton

J

  1. Jogèdé kaya merak kasimpir
  2. Jogèdé kaya mucang kanginan

K

  1. Kenese kaya Dewi Banowati
  2. Kesité kaya laler
  3. Kuning kumpul kuning kaya podhang reraton
  • L
  1. Lakuné kaya macan luwé
  2. Lambéyané mblarak sempal
  3. Leléwané milangoni
  • M
  1. Mantu mbata rubuh
  2. Mlakune ngodhok
  3. Mundur mungkur gangsir
  • N
  1. Nangise ngorong-orong
  2. Nyengité kaya dhemit
  • O
  1. Omahé awangun glathik mungup
  2. Omahé awangun klabang nyandher
  • P
  1. Padhangé kaya rina
  2. Pinteré kaya bisa njara langit
  3. Polahé kaya gabah diinteri
  • R
  1. rarane nggeger sapi
  2. Rikaté kaya angin
  3. Rukuné kaya mimi lan mintuna
  • S
  1. Sambaté kaya grantang
  2. Suguhané mbanyu mili
  3. Sumbaré kaya bisa mutung wesi gligèn
  • T
  1. Tandangé cukat kaya jangkrik mambu kili
  2. Tekadé kaya geni lan urupe
  3. Tulisané mbata sarimbag
  • U
  1. Utangé nyundhul empyak
  2. Utangé turut usuk
  • W
  1. Wangsulané saur manuk
  2. Wrangkané gayaman

Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Pepindhan&oldid=880702"