Peony

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Peony
Paeonia suffruticosa
Klasifikasi èlmiah
krajan: Plantae
divisio: Magnoliophyta
kelas: Magnoliopsida
ordo: Saxifragales
kulawarga: Paeoniaceae
Genus: Paeonia
L.
Paeonia cv. Shima-nishiki

Peony (Paeonia) iku genus tunggal kanggo tanduran hias sing kagolong keluwarga Paeoniaceae. Tanduran peony arupa tanduran rempah sing kagolong tanduran taunan (perenial). Dhuwur wiwit saka 50 cm nganti 1,5 meter. Dhuwur tanduran sing arupa tanduran semak bisa nganti 2-3 meter. Tanduran ngembang ing akir mangsa semi tekan awal mangsa panas. Kembang peony ana sing wangi, wernané bisa abang, abang tuwa, putih, jambon, kuning, utawa ungu.

Tanduran peony asalé saka Tiongkok, Eropah kidul lan Amérika Lor bagéyan kulon. Kembang peony iku kembang negara bagéyan Indiana, Amérika Sarékat.

Spesies

Mupangat[sunting | sunting sumber]

"Peony lan kupu", lukisan Katsushika Hokusai

Saliyané kembangé sing éndah disawang, bagéyan oyot Peony Tiongkok (Paeonia lactiflora) asring digunakaké jroning pangobatan tradhisional Tiongkok kanggo ngilangaké rasa lara, ngedhunaké panas, lan penyegah infèksi.

Kembang peony arupa salah siji kembang sing paling asring digunakaké jroning babagan seni ornamèn. Wiwit jaman biyèn, gambar-gambar kembang peony asring ditemokaké ing manéka jinis keramik lan lukisan-lukisan ing Tiongkok. Kutha Luoyang ing provinsi Henan misuwur minangka pusat pambibitan kembang peony. Ing Jepang, taman-taman kanthi spesialiasi kembang peony manggon ing Prefektur Shimane.

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]


Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Peony&oldid=832917"