Pendeta

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Pendeta (Dewanagari: पण्डित, paṇḍit) iku sebutan kanggo pamimpin agama. Tembung pendeta asalé saka tembung Pandita (basa Sansekerta), sing tegesé brahmana utawa guru agama Hindhu utawa Buddha.

Jroning agama Kristen, pendeta iku sawijining pamulang umum kanggo jemaat.[1] Panjenengané duwé kewajiban kanggo nemtokaké swasana jroning jemaat saéngga jemaat bisa luwih giyat nindakaké panggilané minangka sawijining persekutuan sing sinau-mulang.[1] Saliyané iku, pendeta uga arupa sawijining pamulang khusus, ing ngendi panjenengané kudu nglibataké dhiri sacara langsung minangka sawijining pamulang.[1] Ana telung wadhah ing ngendi pendeta bisa sacara langsung mulang, yaiku ing kelas Katekhisasi, kelas pendhidhikan téologi jemaat, lan mimbar.[1]

Ing Indonésia, saiki istilah pendeta sacara khusus dipigunakaké kanggo sebutan pamimpin agama-agama Kristen Protestan, Hindhu utawa Buddha. Sacara umum, istilah iki sok-sok uga bisa dipigunakaké kanggo Konghucu.

Ing Minangkabau, ulama Islam tau diarani pendeta, kayadéné sing karekam jroning novèl Marah Roesli, Siti Noerbaja :”tatkala dilihat oleh pendeta itu akan hal…..”[2]


Padhanan istilah pendeta kanggo agama Islam iku ustadz, kanggo Kristen Katulik iku pastor, éwadéné kanggo Buddha iku biksu (basa Hokkian: "boksu").

Réferènsi lan pranala njaba[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d S. Wismoady Wahono, P.D. Latuihamalo, F. Ukur. 1984. Tabah Melangkah STT ke 50. Jakarta: STT Jakarta. Hlm.148-149.
  2. ^ Pendeta Boksu Domine

Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Pendeta&oldid=829776"