Pekan Olahraga Nasional

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Pekan Olahraga Nasional (kacekak PON) yaiku Pèsta olahraga nasional ing Indonésia kang diadakake saben papat taun sapisan uga dhuweni paserta sakabehané provinsi kang ana ing provinsi ing Indonesia.

Panyelenggaraan PON I[sunting | sunting sumber]

Wiwit madeg ing taun 1946, Parsatuan Olahraga Republik Indonésia (PORI) kang dibiyantu déning Komité Olimpiade Republik Indonésia (KORI) - Kaloroné mergawe gegayutan minangka ana ing KONI - nyiapake para atlet Indonésia kanggo tethandingan ing Olimpiade mangsa Panas XIV London taun 1948.

Usaha Indonésia minangka melu tethandingan ing olimpiade mangsa iku isih katemuan kagagalan uga kurangé piranti kang kanggo ndhukung para atlet. PORI minangka badan olahraga resmi kang ana ing Indonesia mangsa iku durung diakui lan dadi anggota Internasional Olympic Committee (IOC), sahingga para atlet kang dikirim ora bisa ditanpa lan ora bisa tethandingan jroning prastawa olahraga sandonya kasebut. Pangakuan donya minangka kamardhikan lan kadaulatan Indonésia kang durung bisa digayut ing mangsa iku uga ndadekake para atlet ora bisa melu tethandingan ing London. Paspor Indonesia ing mangsa iku durung bisa dipercaya déning Pamarentah Inggris, para atlek saka Indonésia bisa melu tethandinga ing London kanthi migunakake paspor Walanda lan ora bisa ditampa.

Tlatah[sunting | sunting sumber]

Upacara pambuka PON II ing Stadion Ikada, Jakarta
Games Tuan omah Provinsi Tanggal Juara Umum
I Surakarta Cithakan:Lambang Propinsi Jawa Tengah 8 September - 12 September 1948 Jawa Tengah
II Jakarta Cithakan:Lambang Propinsi Jakarta 21 Oktober28 Oktober 1951 Jawa Kulon
III Medan Cithakan:Lambang Propinsi Sumatra Lor 20 September - 27 September 1953 Jawa Kulon
IV Makassar Cithakan:Lambang Propinsi Sulawesi Kidul 27 September - 6 Oktober 1957 Jakarta
V Bandung Cithakan:Lambang Propinsi Jawa kulon 23 September - 1 Oktober 1961 Jawa Kulon
VI 1 Jakarta Cithakan:Lambang Propinsi Jakarta 8 Oktober - 10 November 1965 -
VII Surabaya Cithakan:Lambang Propinsi Jawa Wétan 26 Agustus - 6 September 1969 Jakarta
VIII Jakarta Cithakan:Lambang Propinsi Jakarta 4 Agustus - 15 Agustus 1973 Jakarta
IX Jakarta Cithakan:Lambang Propinsi Jakarta 23 Juli - 3 Agustus 1977 Jakarta
X Jakarta Cithakan:Lambang Propinsi Jakarta 19 September - 30 September 1981 Jakarta
XI Jakarta Cithakan:Lambang Propinsi Jakarta 9 September - 20 September 1985 Jakarta
XII Jakarta Cithakan:Lambang Propinsi Jakarta 18 Oktober - 28 Oktober 1989 Jakarta
XIII Jakarta Cithakan:Lambang Propinsi Jakarta 9 September - 19 September 1993 Jakarta
XIV Jakarta Cithakan:Lambang Propinsi Jakarta 9 September - 25 September 1996 Jakarta
XV Surabaya Cithakan:Lambang Propinsi Jawa Wétan 19 Juni - 1 Juli 2000 Jawa Wétan
XVI Palembang Cithakan:Lambang Propinsi Sumatra Kidul 2 September - 14 September 2004 Jakarta
XVII Samarinda Cithakan:Lambang Propinsi Kalimantan Wétan 6 Juli - 17 Juli 2008 Jawa Wétan
XVIII Pekanbaru Cithakan:Lambang Propinsi Riau 9 September - 20 September 2012 durung kawiwitan
XIX[1] Bandung Cithakan:Lambang Propinsi Jawa kulon 2016 Durung kawiwitan

1dibatalake karana prastawa G30S

deleng uga[sunting | sunting sumber]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]


Cithakan:PON-stub