Pegasus (rasi lintang)

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
PEGASUS

Peta Pegasus
Daftar lintang ing Pegasus
Cekakan Peg
Genitif Pegasi
Asensio rekta 23
Deklinasi +20
Area 1121 derajad pesagi (#7th)
Lintang utama 9, 17
Lintang
Bayer/Flamsteed
88
Lintang
mawa planèt
12
Lintang padhang 5
Lintang cedhak 3
Lintang paling padhang ε Peg (Enif) (2.38m)
Lintang paling cedhak EQ Peg ( tc)
Obyèk Messier 1
Udan météor July Pegasids
Rasi lintang
sing wewatesan
Andromeda
Lacerta
Cygnus
Vulpecula
Delphinus
Equuleus
Aquarius
Pisces
Katon antara lintang +90° lan −60°.
Katon paling cetha ing wektu 21.00 jroning sasi October.
'

Pegasus inggih punika satunggaling rasi lintang ingkang mapan wonten ing belahan langit sisih lor. Rasi lintang punika kalebet pitung rasi lintang ingkang paling ageng ing langit. Nama punika medal sasampunipun wonten mitos sewiwi jaran lan dipuntepangaken déning astronom Yunani inggih punika Ptolemy ing abad kaping kalih. Rasi lintang punika inggih kalebet wonten ing 88 rasi lintang modhern ingkang dipundhaptar dening International Astronomical Union.

Lintang - lintang[sunting | sunting sumber]

Rasi lintang Perseus gadhah aréa ingkang ambanipun kirang langkung 1121 drajat persegi ingkang tigang lintang ingkang dipunmangertosi minangka planet - planet. Rasi lintang punika paling saé dipuntingali wonten ing garis lintang ing antawisipun +90° lan -60°, ing jam 9 dalu ing sadangunipun sasi Oktober. Lintang ingkang paling padhang wonten ing Persus inggih punika lintang epsilon Pegasi ingkang ugi kanthi sebatan "Enif" (irung). Epsilon Pegasi ingih satungaling super raksasa oranye ingkang tebihipun kirang langkung 672 taun cahya saking bumi. Lintang punika minangka irungipun Pegasus. Rasi lintang pegasus punika saperangan ageng inggih wujud material asterik' ingkang misuwur dipunkenal minangka kothakan Pegasus. Asterik ingkang wonten inggih nggambaraken badanipun PEgasus, ingkang dipunsusun adhedhasar lintang alpha, beta, lan gama pegasi sesarengan kaliyan alpha Andromeda, Alpheratz.[1] Alpha Pegasi inggih punika lintang ingkang paling padhang nomer tiga ing konstelasi pnika, ingkang punika inggih kothak paling wigati lan amba ingkang mapan wonten ing tebih 140 taun cahya saking bumi. Lintang punika ugi misuwur kanthi sebatan Markab utawi Marchab, ingkang ing basa Arab tegesipun pelana jaran. Beta Pegasi utawi ingkang misuwur kanthi sebatan Scheat (karemenan), inggih punika satunggaling raksasa abrit ingkang kalebet lintang variabel ingkang boten aturan, lan punika inggih kalebet lintang ingkang paling padhang nomer kalih wonten ing PEgasus.[2] Gamma Pegasi utawi Algenib (sisinipun) inggih punika Cephei Beta jinis variabel ingkang tebihipun kirang langkung 335 taun cahya. Punika kalebet lintang biru ingkang panas, lan langkung kinclong tinimbang srengenge ping 4000, kanthi magnitudonipun ingkang ketingal inggih punika 2,83. Eta Pagasi utawi Matar (lintang udan ingkang bejo) inggih punika kalebt lintang binet ingkang mlebet sistem lintang ganda, ingkang tebihipun 215 taun cahya. Komponen padhangaipun inggih lintang raksasa kelas G, dene lintang ingkang ngampingi inggih lintang kerdil kelas A. Zeta Pegasi utawi Homam inggi punika lintang kerdil kelas B ingkang tebihipun 209 taun cahya. 51 Pegasi, satunggaling lintang ing rasi lintang punika, inggih punika lintang sepisanan ingkang wujudipun kados srengenge ingkang gadhah extrasolar planet. Pegasus taksih kalebet kulawarga rasi lintang Perseus, sesarengan kaliyan rasi lintang Cassiopeia, Cepheus, Andromeda, Perseus, Cetus, Auriga, Lacerta lan Triangulum. Rasi lintang sanesipun ingkang wonten ing sakitering rasi lintang Pegasus inggih punika rasi lintang Lacerta, Andromeda, Cygnus, Vulpecula, Equuleus, Aquarius lan Pisces. [3]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

Cithakan:88 rasi lintang modhern