Pegagan

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Pegagan
Klasifikasi èlmiah
krajan: Tetanduran
(unranked): Angiospermae
(unranked): Eudicots
(unranked): Asterids
ordo: Apiales
kulawarga: Mackinlayaceae
Genus: Centella
Species: C. asiatica
Jeneng binomial
Centella asiatica
(L.) Urban
Sinonim

Hydrocotyle asiatica

Pegagan inggih punika gadhahi nami latin Centella asiatica inggih punika terna liar, wonten ing sedaya dhaérah ing Indonésia. Asalipun saking Asia tropik. Ing Indonésia, tanem tuwuh punika sampun dipunkenal. Tiyang Jawi nyebataken antanan utawi ganggagan, tiyang Sunda maringi sebatan antanan ageng. Masyarakat tradhisional migunakaken kagem pangobatan. Taneman punika saged dipunkonsumsi nalika taksih seger, sampun dipunramu, dipunmasak, utawi dipundamel jus.[1]

Karakter Pegagan[sunting | sunting sumber]

Pegagan tuwuh wonten ing siti ingkang teles lan kénging srengéngé utawi adhem, tuladhanipun woten ing padhang rumput, pinggir kalèn, sabin, lan sapanunggalipun. Pegagan inggih punika terna ingkang mboten wonten watangipun, ananging rimpang cekak lan stolon-stolon oyotipun medal saking bonggol, kathah pangipun ingkang mbentuk taneman énggal. Lembaraning godhong tunggal, gadhahi pang ingkang panjangipun kirang langkung 5 cm – 15 cm ingkang mbentuk ginjal. Pinggiripun wonten geriginipun.

Nami sanèsipun[sunting | sunting sumber]

Godhong samparan jaran (Indonesia), Pegaga (Ujung Pandang), Antanan ageng, Antanan rambat (Sunda), Dau tungke (Bugis), Pegagan, Gagan-gagan, Rendeng, Kerok batok (Jawi), Kos tekosan (Madura), Kori- kori (Halmahera).

Ing Sumatra utawi Melayu, pegagan dipunwastani pepaga, pepago, lan godhong penggaga.[2][3] Menawi ing Jawi dipunwastani antanan ageng, cowet gompeng, gagan-gagan, panigowang, lan calingan rambat. [2][3] Bènten malih ing tlatah Sulawesi, pegagan dipunwastani pegaga, wisu-wisu, lan kisu-kisu.[2][3] Ing Nusa Tenggara, pegagan dipunwastani bebele, penggaga, lan paiduh.[2][3] Ing tlatah Irian dipunwastani dagouke lan sandanan.[2][3] Déné ing Maluku pegagan dipunwastani sarowati.[3] Ing nagari Cina, pegagan dipunwastani ji xue cao.[2]

Komposisi pegagan[sunting | sunting sumber]

Gadhahi sifat kimiawi lan èfèk farmakologis: Raos legi, adhem. Anti infèksi, antitoxic, ngandhapaken panas, pangluruh toya seni. Kompisisi Kimia : Asiaticoside, thankuniside, isothankuniside, madecassoside, brahmoside, brahminoside, brahmic acid, madasiatic acid, meso-inositol, centellose, carotenoids, sarem- sarem mineral tuladha sarem kalium, natrium, magnesium, kalsium, wesi, vellarine, zat samak. Senyawaan glikosida triterpenoida ingkang kasebat asiaticoside lan senyawaan ingkang sami, nggadhahi kasiat anti lépra (Morbus Hansen)[4]

Kasiyat[sunting | sunting sumber]

Pegagan gadhah kasiyat inggih punika saged nglancaraken sirkulasi rah, antiradhang, lan nglerem raos sakit.[3] Pegagan ugi saged nambani sakit wasir, ati abuh utawi liver, nambani wudun, kecokot sawer, nandhang rah, lan rah inggil (hipertensi).[2] Sasanèsipun puniku, pegagan ugi saged nambani sakit panas, campak, radhang amandhel, sakit padharan, nambah napsu dhahar, ngresiki rah ingkang reged, lan saged damel jaringan empedu tambah saé supados prosès pancernan saged lancar.[2]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (id)kesehatan.kompas.com(dipuntingali tanggal 6 Oktober 2011)
  2. ^ a b c d e f g h (id)[Muhlisah, Fauziah. 2001. Taman Obat Keluarga. Jakarta: Panebar Swadaya. Hal 55-57. ISBN 979-489-308-0]
  3. ^ a b c d e f g (id)[Wijayakusuma, Hembing. 2006. Resep Alami dari Pakar Herbal Atasi Asam Urat & Rematik. Jakarta: Puspa Swara. Hal 41. ISBN 979-24-4807-1]
  4. ^ (id)www.iptek.net.id(diputningali tanggal 6 Oktober 2011)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Pegagan&oldid=837407"