Pediatri

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Pediatri utawa ilmu kaséhatan anak iku spesialisasi kedhokteran sing magepokan karo bayi lan bocah. Tembung pediatri dijupuk saka basa Yunani kuna, paidi (παιδί) sing maknané "bocah" lan iatros (ιατρός) sing maknané "dhokter". Sebagéan gedhé dhokter anak minangka anggota saka badan nasional kaya Ikatan Dhokter Anak Indonesia, American Academy of Pediatrics, Canadian Pediatric Society, lan sapanunggalané. Abraham Jacobi iku bapak pediatri.

Pediatri béda karo kedhokteran diwasa. Prabédan fisik awak sing jelas lan kamatengan pertumbuhan andadèkaké kaséhatan anak madeg minangka spesialisasis dhéwé. Awak sing luwih cilik saka bayi nduwèni aspèk fisiologis sing béda karo wong diwasa. Aspèk kedhokteran liyané mèlu kapengaruhan kayadéné defek kongenital, onkologi, lan immunologi. Cekaké, nangani pasien anak ora kaya nangani pasien diwasa "versi cilik".

Mangsa kanak-kanak iku periode pertumbuhan, perkembangan, lan kematengan paling gedhé ing manéka organ awak.

Ing abad kaping-19 siji saka limang bocah tilar donya sadurungé umur 5 taun. Sebagian gedhé pepati iku disebabaké déning panyakit nular. Saiki sawetara pepati iku dicegah kanthi ngobati panyakit wektu kedadéyan. Sebagéan gedhé manèh kanthi nyegah panyakit liwat imunisasi.

Pamriksaan bayi

Dhokter anak uga nyoba nyegah panyakit lan tatu liya sadurungé kedadéyan. Dhokter anak ngajari para wong tuwa ngenani kaamanan lan gizi, bisa uga ngajari bocak-bocah sing luwih tuwa ngenani cara ngédhani tatu utawa kecanduan alkohol lan rokok. Amarga mangsa cilikan iku arupa mangsa owah-owahan, pancegahan minangka bagéan utama pediatri.

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Pediatri&oldid=822551"