Paus Aleksander VI

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Aleksander VI
Alexander VI - Pinturicchio detail.jpg
Asma wiyosan Roderic Borja (Italia: Rodrigo Borgia)
Wiwit mengku 11 Agustus 1492
Dumugi 18 Agustus 1503
Dipunrumiyini Innosentius VIII
Dipunlajengaken Pius III
Miyos 1 Januari 1431
Xàtiva, Valencia, Spanyol
Séda 18 Agustus 1503
Roma, Italia
Paus kanthi nami Aleksander sanesipun
Cathetan suku
{{{footnotes}}}

Paus Alexander VI ( Catalan : Alexandre VI , Spanyol: Alejandro VI , utawo Alexander Sextus ), lahir Roderic Llan ç ol aku de Borja (Spanyol Castilian : Rodrigo Lanzol ; 1 Januari 1431 – 18 Agustus 1503) yoiku Paus (uskup Roma) teko 1492 sampai kemodarane neng 1503. Déwéké yoiku kliru siji kèakéhan controversial teko Renaissance popes , lan nya Italianized jeneng marga Borgia ngdadi sebuah byword kanggo libertinism lan nepotism , sing ngendikah karo secara tradisi nimbangake koyok kepausane [1]. Roderic Llan ç ol yoiku kelahiran neng 1 Januari 1431 dining kuto teko X à tiva neng Kerojoan Valencia , kliru siji kerojoan-kerojoan komponen teko Mahkota Aragon , neng opokah sekarang Spanyol. uwong-uwong tuwekne yoiku Valencian Catalan Jofr é Llan ç ol aku Escriv à (kemodar bef . 24 Baris 1437) lan bojo Aragonese nya lan sepupu sing adoh Isabel de Borja y Cavanilles (kemodar 19 Oktober 1468). karo kemasyuran jenengne ditulis Llan ç ol neng Catalan utawo Valencian lan Lanzol ning Spanyol Castillian . Rodrigo ngadopsi emakne's karo kemasyuran jeneng Borja neng 1455 berikut penduwuran iku kanggo kepausan teko pak lek maternal nya Alonso de Borja ( Italianized kanggo Alfonso Borgia ) koyok Calixtus III [2] . Rodrigo Borgia pl. hukum neng Bologna dingendi sing deweke graduated , ndak onok penyederhanaa koyok Dokter Hukum , namung koyok " keakehan eminent lan judicious jurisprudent ." Setelah pilihan teko pak lekne koyok Pope Calixtus III , deweke dinobat deacon lan kegawe Deacon - Cardinal San Nicola neng Carcere neng yuswa teko loro puluh-limo neng 1456. berikut taun deweke diduding wakil- chancellor teko kesucian Gereja Roman . Berloro nepotistic pengangkatan-pengangkatan yoiku characteristic teko yuswa. Neng 1468 deweke dinobat kanggo priesthood lan neng 1471 deweke yoiku consecrated uskup lan keduding Uskup- Cardinal Albano . ngpunyai layan neng Roman Curia dibawah limo popes – Pius II , Paul II , Sixtus IV lan VIII Ndak berkliru – Rodrigo Borgia ngperoleh pengdhonyoan administratif iso dipertimbang, pengaruh lan kesugihan.

Cathetan Suku

  1. ^ Mallett, M. The Borgias (1969) Granada editn. 1981. p9
  2. ^ Raiswell, p. 469, "Black Africans in Renaissance Europe", P. 281, Luis N. Rivera, 1992, p. 25-28



Dipunrumiyini
déning:
Innosentius VIII
Paus
(daftar)
Dipunlajengaken
déning:
Pius III


Artikel prakawis Paus punika, taksih dèrèng pepak. Panjenengan mangga nambah. Menawi sampun pepak, saged mbusak katrangan punika.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Paus_Aleksander_VI&oldid=817154"