Pathet

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Anggènipun nabuh gamelan boten saged uwal saking aturan pathet

Pathet menika ukuran inggil lan andhapipun gendhing (swanten gamelan). [1] Pathet menika ingkang dados patokan runtut lan saenipun gendhing. [1] Pathet dados wates inggil lan andhapipun tata caca nabuh gamelan. [1] Cara nabuh gamelan slendra lan pélog kanthi nganggé pathet ingkang kapérang dados tigang jinis, inggih menika: [1]

  • Pathet nem, nganggé dhasar swanten laras lugu,
  • Pathet sanga, nganggé dhasar swanten laras (swanten ingkang runtut kanthi sae) gangsal,
  • Pathet manyura, nganggé dhasar swanten laras nem.[1]

Ing salebeting pakem pewayangan, pathet nem (jam 21.00-24.00), dipunwiwiti saking adhegan istana ngantos perang rampogan utawi perang gagal. [1] Pathet sanga (jam 24.00-03.00), sasampunipun perang kembang ngantos sasampunipun adhegan pertapan. [1] Pathet manyura (jam 03.00-06.00), sasampunipun perang kembang ngantos pungkasan. Manyura tegesipun merak, werdinipun wekdal menika sampun “prak” utawi wekdal sampun badhé parak énjing. [1]

Jinis[sunting | sunting sumber]

Jinisipun pathet miturut laras (pelog lan slendra)[2]:

  • Slendra
    • Nem: 6-5-3-2
    • Sanga: 2-1-6-5
    • Manyura: 3-2-1-6
  • Pélog
    • Lima: 5-4-2-1 (lami) utawi 5-3-2-1 (énggal)
    • Nem: 2-1-6-5
    • Barang: 3-2-7-6
    • Manyura: 3-2-1-6

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h (id)[Anonim. 1985. Wayang Asal Usul dan Jenisnya. Semarang: Dahara Prize]
  2. ^ (id)[R.M. Jayadipura. 1949. Music in Java. The Hague]

Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Pranala Njawi[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Pathet&oldid=830409"