Partai Sosialis Indonesia

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Partai Sosialis Indonesia
Bubar Agustus 1960
Ideologi Sosialisme

Partai Sosialis Indonesia, kacekak PSI, yaiku sawijining partai politik kang tau ana ing Indonesia. Partai iki berhaluan kiri lan nganut ideologi sosialisme.

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Cikal bakal PSI yaiku Partai Sosialis kang dipandegani dening Amir Syarifuddin lan Partai Rakyat Sosialis (PARAS) kang diadegake dening Sutan Syahrir lan candhake gabung kanthi jeneng Partai Sosialis. Partai Sosialis iki kang wiwit wulan November 1945 nganti pertengahan taun 1947 ngwasani kabinet, yaiku Kabinet Syahrir I, II, lan III sarta Kabinet Amir Syarifuddin I dan II.

Nalika ana pamungsuhan antarane kelompok Syahrir lan kelompok Amir Syarifuddin, Syahrir milih mbentuk partai anyar, yaiku Partai Sosialis Indonesia (PSI), ing tanggal 12 Februari 1948.

Asas[sunting | sunting sumber]

PSI kanthi lelandesan sosialisme kang sinéndé ing ajaran Karl Marx lan Friedrich Engels tumuju masyarakat sosialis kang adhedhasar kerakyatan. Partai iki nentang sistem diktatur proletariat kang diterapake ing Uni Soviet lan negara-negara sosialis liyane. Sosialisme kerakyatan kang dimaksud PSI yaiku sosialisme kang njunjung dhuwur derajat kemanusiaan kanthi ngakoni lan njunjung pepadaning derajat saben manungsa kang gregani pribadhi sawijining wong ing pikiran lan sajroning nindakake sosialisme.

Referensi[sunting | sunting sumber]

Cithakan:Partai politik Indonesia terdahulu

Delengen uga[sunting | sunting sumber]