Paraméswara

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Paraméswara
Sultan Melaka Kapisan, Raja Temasek kaping 4

Retrato de Parameswara.jpg

Gambaran luisan Paraméswara
Mréntah Kasultanan Malaka: c. 1400-1414
Gelar Putera Sriwijaya
Miyos 1344
Tilar donya 1414
Melaka, Kesultanan Melaka
Pendahulu Paduka Seri Rana Wira Kerma, Raja Temasek.
Pangganti Megat Iskandar Shah
Wangsa Kerabat Diraja Melaka, Sriwijaya
Bapa Paduka Seri Rana Wira Kerma

Paraméswara (1344-1414) inggih menika salah satunggalipun Raja Tumasik (samenika Tumasik dipunsebat negari Singapura) saking trah Sriwijaya ingkang damel madhegipung Kasultanan Malaka ing taun 1402.[1][2]

Miturut Sajarah Melayu, sasampunipun Karajan Sriwijaya ing Palémbang runtuh ing abad kaping 14, kulawarga raja sriwijaya ingkang slamet mlajeng nylametaken dhiri dhateng pulo-pulo ingkang taksih setya dhateng Sriwijaya.[1]

Nalika taun 1324, satunggalipun putra Sriwijaya ingkang asmanipun Sang Nila Utama nyerang Tumasik lan merjaya pati gubernur ingkang dipunlantik déning Karajan Ayuthaya, Temagi.[1] Sang Nila Utama lajeng ngasasaken Karajan Singapura ingkang dangu.[1] Sang Nila Utama marentah sadangunipun 48 taun.[1] Sang Nila sacara resmi nggadhahi gelar Sang Utama Parameswara Batara Sri Tri Buana, Batara Sri Tri Buana nggadhahi teges ingkang dipunpertuan dhumateng tigang donya.[1]

Baginda Sang Nila Utama tilar donya ing taun 1372 lan dipungantosaken déning putranipun.[1] Paduka Sri Pakerna Wira Diraja (1372-1386) lan putunipun, Paduka Seri Rana Wira Kerma (1386-1399).[1]

Ing taun 1399, cicit Sang Nila Utama, Dharmaraja minggah takhta Karajan Singapura kanthi gelar Paduka Sri Maharaja Paraméswara.[1] Ananging ing taun 1401 Paraméswara mlajeng saking Singapura dhateng Semenanjung Tanah Melayu amargi wonten serangan saking Karajan Majapahit.[1]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j (en)[Windstedt (KBE, CMG, D.Litt (ed). Sir R.O. 1938. "The Malay Annals or Sejarah Melayu" Journal of the Malayan Branch of the Royal Asiatic Society; volume = XVI; bagéan = 3; kaca = 32; panerbit = The Branch]
  2. ^ (ms)[Kassim Thukiman. Malaysia: Perspektif Sejarah dan Politik, m.s. 29. Penerbit Universiti Teknologi Malaysia (2002). ISBN 983-52-0271-0]

Pranala Njawi[sunting | sunting sumber]

Didhisiki déning:
tidak ada
Sultan Malaka
1402-1414
Diganti déning:
Megat Iskandar Syah


Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Paraméswara&oldid=832296"