Paprangan Actium

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Paprangan Actium
Bagéan saka Perang pungkasan Républik Romawi
The Battle of Actium, Lorenzo A. Castro, 1672.
The Battle of Actium, Lorenzo A. Castro, 1672.
Tanggal 2 September, 31 SM
Papan Laut Ionia, cerak Actium, Yunani
Asil Kamenangan Octavianus
Pihak sing kalibat
Romawi pandhukung Octavianus Mesir Ptolemy,
Romawi pendukung Mark Antony
Komandhan
Marcus Vipsanius Agrippa Mark Antony
Kakuwatan
400 kapal perang, sabagéan gedhé kapal liburnian lan Hexeres kanthi 16.000 legiun lan 3.000 pamanah 230 kapal perang, sabagéan gedhé kapal quinquereme lan sapérangan Deceres, 30/50 kapal transportasi lan 60 kapal Mesir. 2.000 pamanah lan 20.000 legiun.
Cacahé korban
ora dimangertèni mèh kabèh armada Antony

Paprangan Actium iku paprangan kang nemtokaké ing Perang sadulur Romawi antarané pihak Octavianus lan pihak Marc Antony kang sekuton kaliyan ratu Cleopatra VII saka dinasti Ptolemy Mesir. Peperangan iki dumadi tanggal 2 September 31 SM ing Segara Ionia cerak koloni Romawi ing Yunani, Actium. Armada Octavianus dipimpin déning Marcus Vipsanius Agrippa, lan armada Antony dipimpin dhéwé, dibantu pacangané Cleopatra. Ing peperangan iki armada Antony dileburaké, lan kamenangan Octavianus ngidinaké panjenengané ngonsolidasiaké kakuwasaané ing wilayah Romawi. Peperangan iki arupa salah siji prastawa kang nengeri pungkasaning Républik Romawi lan lairé Kakaisaran Romawi.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Paprangan_Actium&oldid=814212"