Pangéran Wales

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Lambang Pangéran Wales

Pangéran Wales (basa Inggris: Prince of Wales, basa Wales: Tywysog Cymru) arupi gelar ingkang dipunparingaken dhumateng pawaris tahta Britania Raya. Mila, panyandhang jabatan puniki biasanipun arupi putra pambajeng Raja utawi Ratu Britania. Wales arupi salah satunggil saking sekawan nagari panyusun Britania Raya.

Kalayakan[sunting | sunting sumber]

Gelar Pangéran Wales boten dipunparingaken dhumateng pawaris tahta pawèstri (ingkang bakal dados Ratu). Puniki amargi pawèstri saged dipungantosaken menawi ibunipun (inggih punika Ratu ing wekdal puniku) mbabar satunggiling putra kakung.

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Sasampunipun wekdal Kakaisaran Romawi, Wales kapérang dados sapérangan dhaérah. Karajan Inggris wus nelukaken Wales ing taun 1066. Ing abad kaping 12 lan kaping 13, gelar "Pangéran Wales" (basa Latin: Princeps Wallie, basa Wales: Tywysog Cymru) dipunpigunakaken déning pamarèntah kawasan Wales ingkang dipuntelakaken déning Raja Inggris. Wonten sekawan Pangéran Wales ingkang arupi pamaréntah Wales, inggih punika:

Ing taun 1301, Edward I saking Inggris wus maringaken gelar "Pangéran Wales" dhumateng pawarisipun, Pangéran Edward (ingkang minggah tahta minangka Edward II saking Inggris). Wiwit wekdal puniku, gelar "Pangéran Wales" wus dipunparingaken dhumateng putra pembajeng Raja utawi Ratu Inggris lan Britania Raya.

Daftar Pengéran Wales[sunting | sunting sumber]

Pamaréntah Wales[sunting | sunting sumber]

Gambar Nami Pawaris Miyos Wiwit njabat Paripurna anggènipun njabat Tilar donya Gelar sanès Nami minangka Raja Permaisuri
LlywelynFawr.jpg Llywelyn ab Iorwerth N/A
bapanipun inggih punika Iorwerth ab Owain Gwynedd
c.1173 1218 11 April 1240 Pangéran Gwynedd,
Pangéran Southern Powys
N/A Joan
70px Dafydd ap Llywelyn N/A
bapanipun inggih punika Llywelyn ab Iorwerth
±1208 11 April 1240 25 Februari 1246 Pangéran Gwynedd,
Pangéran Southern Powys
N/A Isabella de Braose
70px Llywelyn ap Gruffydd N/A
bapanipun inggih punika Gruffydd ap Llywelyn
±1223 25 Februari 1246 11 Desember 1282
gugur ing salebeting peperangan, Wales dipuntelukaken déning Inggris
Pangéran Gwynedd N/A Eleanor de Montfort

Pawaris Tahta Inggris[sunting | sunting sumber]

Gambar Nami Pawaris Miyos Wiwit njabat Paripurna anggènipun njabat Tilar donya Gelar sanès Nami minangka Raja Permaisuri
King Edward II.jpg Edward saking Caernarfon Edward I 25 April 1284 7 Februari 1301 7 Juli 1307
Minggah tahta Inggris
21 September 1327 Pangéran Ponthieu, Pangéran Chester Edward II
Plantagenet, Edward, The Black Prince, Iconic Image.JPG Edward saking Woodstock, sang Pangéran Cemeng Edward III 5 Juni 1330 12 Mei 1343[1] 8 Juni 1376 Pangéran Chester, Adipati Cornwall Joan saking Kent
Richard II of England.jpg Richard saking Bordeaux Edward III 6 Januari 1367 20 November 1376[1] 22 Juni 1377
jumeneng nata
14 Februari 1400 Adipati Cornwall, Pangéran Chester Richard II
Henry5.JPG Henry saking Monmouth Henry IV 16 September 1387 15 Oktober 1399[1] 21 Maret 1413
jumeneng nata
31 Agustus 1422 Adipati Lancaster, Adipati Cornwall, Pangéran Chester Henry V

Owain Glyndŵr[sunting | sunting sumber]

Gambar Nami Pawaris Miyos Wiwit njabat Paripurna anggènipun njabat Tilar donya Gelar sanès Nami minangka Raja Permaisuri
Owain Glyndŵr N/A 1359 16 September 1400 ±1415
panelukkan
±1416 Tywysog dari Powys Fadog, Raja Glyndyfrdwy lan Cynllaith Owain N/A Margaret Hanmer

Pawaris Tahta Inggris lan Britania Raya[sunting | sunting sumber]

Gambar Nami Pawaris Miyos Wiwit njabat paripurna anggènipun njabat Tilar donya Gelar sanès Nami minangka Raja Permaisuri
Badge of the Prince of Wales.svg Edward saking Westminster Henry VI 13 Oktober 1453 15 Maret 1454[1] 4 Mei 1471 Adipati Cornwall, Pangéran Chester Anne Neville
Badge of the Prince of Wales.svg Edward saking Westminster Edward IV 4 November 1470 26 Juni 1471[1] 9 April 1483
minggah tahta
1483? Adipati Cornwall, Pangéran Chester Edward V
Badge of the Prince of Wales.svg Edward saking Middleham Richard III 1473 24 Agustus 1483[1] 9 April 1484 Adipati Cornwall, Pangéran Chester, Pangéran Salisbury
Anglo-Flemish School, Arthur, Prince of Wales (Granard portrait) -002.jpg Arthur Henry VII 20 September 1486 29 November 1489 2 April 1502 Adipati Cornwall, Pangéran Chester Catalina saking Aragon
Henry-VIII-kingofengland 1491-1547.jpg Henry Henry VII 28 Juni 1491 18 Februari 1504[1] 22 April 1509
minggah tahta
28 Januari 1547 Adipati Cornwall, Pangéran Chester Henry VIII
Edward VI, aged 6.jpg Edward Henry VIII 12 Oktober 1537 Oktober 1537 28 Januari 1547
jumeneng nata
6 Juli 1553 Adipati Cornwall, Pangéran Chester Edward VI
Henry Frederick James I 19 Februari 1594 4 Juni 1610[1] 6 November 1612 Adipati Cornwall, Adipati Rothesay, Pangéran Chester, Pangéran Carrick
Carolus I.jpg Charles James I 19 November 1600 4 November 1616[1] 27 Maret 1625
jumeneng nata
30 Januari 1649 Adipati Cornwall, Adipati Rothesay, Pangéran Chester, Pangéran Carrick Charles I
Charles II when Prince of Wales by William Dobson, 1642.jpg Charles Charles I 29 Mei 1630 ±1638-1641[1] 30 Januari 1649
minggah tahta
[[6 Februari] 1685 Adipati Cornwall, Adipati Rothesay, Pangéran Chester, Pangéran Carrick Charles II
Prince James Francis Edward Stuart by Alexis Simon Belle.jpg James Francis Edward Stuart James II 10 Juni 1688 ± 4 Juli 1688[1] 11 Desember 1688
bapanipun dipungulingaken
1 Januari 1766 Adipati Cornwall, Adipati Rothesay, Pangéran Chester, Pangéran Carrick
George George I 10 November 1683 27 September 1714 11 Juni 1727
minggah tahta
25 Oktober 1760 Adipati Cornwall, Adipati Rothesay, Pangéran Chester, Pangéran Carrick George II Caroline saking Brandenburg-Ansbach
Frederick Prince of Wales.jpg Frederick George II 1 Februari 1707 8 Januari 1729[1] 31 Maret 1751 Adipati Edinburgh, Adipati Cornwall, Adipati Rothesay, Pangéran Chester, Pangéran Carrick Putri Augusta saking Sachsen-Gotha
George III in Coronation Robes.jpg George George II 4 Juni 1738 20 April 1751 25 Oktober 1760
minggah tahta
29 Januari 1820 Adipati Edinburgh, Pangéran Chester George III
George IV bust1.jpg George George III 12 Agustus 1762 19 Agustus 1762[1] 29 Januari 1820
minggah tahta
26 Juni 1830 Adipati Cornwall, Adipati Rothesay, Pangéran Chester, Pangéran Carrick George IV Caroline saking Braunschweig
Edward VII in coronation robes.jpg Albert Edward Victoria 9 November 1841 8 Desember 1841 22 Januari 1901
minggah tahta
6 Mei 1910 Adipati Cornwall, Adipati Rothesay, Pangéran Chester, Pangéran Carrick, Pangéran Dublin Edward VII Alexandra saking Denmark
NSRW George V when Duke of Cornwall and York.png George Edward VII 3 Juni 1865 9 November 1901 6 Mei 1910
minggah tahta
20 Januari 1936 Adipati Cornwall, Adipati Rothesay, Adipati York, Pangéran Chester, Pangéran Carrick George V Mary saking Teck
Edward Prince of Wales during his visit to Canada in 1919.jpg Edward George V 23 Juni 1894 23 Juni 1910 20 Januari 1936
minggah tahta
28 Mei 1972 Adipati Cornwall, Adipati Rothesay, Pangéran Chester, Pangéran Carrick Edward VIII
Charles, Prince of Wales.jpg Charles Elizabeth II 14 November 1948 26 Juli 1958 Sapuniki Adipati Cornwall, Adipati Rothesay, Pangéran Chester, N/A Diana, Putri Wales;
Camilla Parker Bowles (Camilla boten migunakaken gelar "Puteri Wales")

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Pangéran_Wales&oldid=868747"