Pangéran Shōtoku

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Pangeran Shōtoku (lukisan Kikuchi Yōsa asal zaman Meiji)

Pangeran Shōtoku (聖徳太子 Shōtoku Taishi?) (lair 7 Februari 574 – tilar donya 8 April 622 kanthi umur48 taun) yaiku jeneng kang diwenehake marang negarawan Jepang kang urip ana ing jaman Asuka, saka mangsa pamrentahan Kaisar Bidatsu nganti tekan Kaisar Suiko.[1] Jeneng asline yaiku Pangeran Umayado.[1] Bapake yaiku Kaisar Yōmei, dene ibune yaiku Putri Anahobe no Hashihito, anak wadon saka Kaisar Kimmei.[1] Ana ing Jōgū Shōtoku Hōō Teisetsu (biografi Pangeran Shōtoku) ditulis yen dheweke nduweni anak kang diwenehi jeneng Pangeran Yamashiro.[1] Jeneng saline yaiku Umayato (厩戸?).[2] Miturut legenda kang ana, dheweke lair ana ing ngarep lawang (to) kandang jaran (umaya).[2] Miturut kisah liyane, Umayato yaiku jeneng daerah papan laire.[2] Jeneng liyane kanggo Pangeran Shōtoku antarane yaiku Toyosatomimi (豊聡耳?) lan Kamitsumiya Ō (上宮王? Pangeran Kamitsumiya).[2] Ana ing Kojiki, jenenge ditulis dadi Kamitsumiya no Umayado no Toyosatomimi no Mikoto (上宮之厩戸豊聡耳命?).[2] Saliyane Pangeran Umayado, jenenge ana ing Nihon Shoki disebut dadi Toyomimisato Shōtoku (豊耳聡聖徳?), Toyosatomimi Hōdai Ō (豊聡耳法大王?), utawa Hōshu Ō (法主王?).[2] Pangeran Shōtoku yaiku jeneng kang diwenehake nalika ana ing jaman Heian.[2] Saiki saperangan buku babagan pelajaran sejarah ana ing Jepang luwih seneng nyebut dheweke dadi Pangeran Umayado.[2]

Lukisan potret Pangeran Shōtoku ana ing dhuwit kertas 10.000 yen

Pangeran Umayado lair nalika taun 574 saka ibu kang jenenge Putri Anahobe no Hashihito, lan bapak kang jenenge Tachibana no Toyohino Sumeramikoto (Kaisar Yōmei).[2] Hubungan darah Pangeran Umayado karo klan Soga raket banget.[2] Mbah wadon saka pihak bapake yaiku putri Soga no Iname kang jenenge Putri Kitashi.[2] Sawetara kuwi, mbah wadon saka pihak ibune yaiku adhi wadon saka Putri Kitashi kang jenenge Oane no Kimi.[2]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Pangéran_Shōtoku&oldid=832833"