Pandhan wangi

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Pandanus amaryllifolius
Pandhan wangi
Klasifikasi èlmiah
krajan: Plantae
divisio: Magnoliophyta
kelas: Liliopsida
ordo: Pandanales
kulawarga: Pandanaceae
Genus: Pandanus
Species: P. amaryllifolius
Jeneng binomial
Pandanus amaryllifolius
Roxb.

Pandan wangi iki kalebu uwit-witan sing kanggo masak mbendino terutama kanggo masak sega. Pandan wangi kie jane bisa apa wae digunaake. Amarga godhong pandan iki nduweni keistimewaan kang isoh marai panganan sing dikei kuwi ambune wangi lan bisa uga dadi pawerna panganan alami dadi ora marai ngrusakke ginjal lan kasehatan awak. [1] Pandan wangi jumbuh ning daerah tropis lan uga akeh nang latar omah utawa kebon. [1] Pandan wangi jumbuh nang pinggir kali, pinggir rawa, lan uga panggon-panggon kang lembab, jumbuh nang daerah pantai nganti ketinggian 500 m dpl.[1] perdu taunan, 1-2 m.[1] Batange bulet bekas kanggo lungguh godhong, nyabang, njalar, oyot tunjang metu sekitar pangkal batang lan cabang.[1] godhong tunggal duduk, nganggo pangkal meluk batang, kesususn baris telu spiral.[1] Helai godhong bentuke pita, tipis, lunyu, pucuk runcing, pinggir rata, balung sejajar, dawane 40-80 cm, lebare 3-5 cm, durine nempel balung ibu godhong nduwuran ngisor pucuk-pucuk, werna ijo.[1] Kembange majemuk, bentukke bongkol, wernane putih.[1] Buahe buah watu, nggantung, bentukke bal, diametere 4-7.5 cm, dinding buah berambut, wernane jingga.[1] Pandan wangi uga bisa nggawe ayu. [2] Wit sing bisa nuwuh ning daerah tropis bisa dimanfaatke ngilangke ketombe lan ngirengke rambut.[2]

Ciri-ciri[sunting | sunting sumber]

Ciri-cirine pandhan wangi kuwi:

  1. godhonge wernane ijo
  2. godhonge dawa-dawa ora duwe cabang
  3. oyote mrambat
  4. isoh urip nang endi ae asalke cukup banyu lan aja kepanasen amarga ngapa nek kepanasen godhonge bakalan dadi kuning wernane.[1]

Jeneng-jeneng Pandan Wangi ning beda Negara :[sunting | sunting sumber]

  1. Indonesia: Pandan Wangi, Daun pandan
  2. Inggris: Fragrant pandan
  3. Melayu: Pandan rampeh
  4. Vietnam: Dúa thom
  5. Thailand: Cây cõm nếp, Bai toey, Bai toey hom
  6. Filipina: Pandan, Pandan mabango
  7. Cina: bān lán (Mandarin)
  8. Jepang: Nioi tako no ki. [3]

Jeneng Lokal :[sunting | sunting sumber]

Pandan rampe, p. seungit, p. room, p. wangi (Jawa).; Seuke bangu, s. musang, pandan jau, p. bebau, p. harum,; pandan rempai, p. wangi, p. musang (Sumatera). pondang,; pondan, ponda, pondago (Sulawesi).kelamoni, hao moni,; keker moni, ormon foni, pondak, pondaki, pudaka (Maluku).; Pandan arrum (Bali), bonak (Nusa Tenggara.[3]

Sedulur cerak :[sunting | sunting sumber]

  1. Pandan Bidur
  2. Buah Merah
  3. Pandan Hias
  4. Pandan Kowang
  5. Pandan Laut
  6. Pandan Kecil
  7. Pandan Besar.[3]

Manfaat Pandan Wangim :[sunting | sunting sumber]

  1. Sumber pengharum pas panganan tradisional dan minuman.
  2. Kanggopewangi dekorasi ruang kamar penganten dan pelaminan
  3. Kanggo pewangi pakiwan
  4. Kanggo campuran kembang yen pas sesaji. [4]


Pewarna[sunting | sunting sumber]

Kanggo pewarna gawenan bisa digawe :

  1. cepakke wedang panas yen bisa pas digodhog dadi pas umap ngana.
  2. ceblongke godhong kang uwis disiapke
  3. kira-kira 15 menit bisa dijupuk banyune

Tapi arang-arang ngono, amarga diombe ya ora eco.[4] Nanging misalke digawe ager-ager ya dadine sedep selain dadi werna alami dadi aromane ya wangi sanget.[5]

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab Pandhan wangi ing Wikimedia Commons.

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j www.iptek.net.id (diakses tanggal 8 Mei cbvhh2011)
  2. ^ a b www.conectique.com (diakses tanggal 8 Mei cbvhh2011)
  3. ^ a b c www.plantamor.com (diakses tanggal 8 Mei cbvhh2011)
  4. ^ a b green.kompasiana.com (diakses tanggal 8 Mei cbvhh2011)
  5. ^ fazlisyam.com (diakses tanggal 8 Mei cbvhh2011)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Pandhan_wangi&oldid=829739"