Pananggalan Tionghoa

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kuil Sam Po Kong

Imlèk (lafal Hokkian saka 阴历, pinyin: yin li, sing tegesé kalèndher bulan) utawa Kalèndher Tionghoa yaiku kalèndher lunisolar sing dibentuk kanthi nggabungaké kalèndher rembulan lan kalèndher srengéngé.
Kalèndher Tionghoa saiki isih dipigunakaké kanggo mèngeti manéka dina perayaan tradhisional Tionghoa lan milih dina sing paling nguntungaké tumrap perkawinan utawa pambukaan usaha. Kalèndher Tionghoa dikenal uga kanthi sebutan liya kaya "Kalèndher Agrikultur" (nónglì 农历/農曆), "Kalèndher Yin 阴历/陰曆" (amarga magepokan karo aspek rembulan), "Kalèndher Lama" (jìulì 旧历/舊曆) sawisé "Kalèndher Baru" (xīnlì 新历/新曆) yaitu Kalèndher Masehi, diadopsi sebagai kalèndher resmi, lan "Kalèndher Xià 夏历/夏曆" sing sejatiné ora padha karo kalèndher wektu iki.

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Huang Di[sunting | sunting sumber]

Kalèndher Tionghoa wiwit dikembangaké ng milenium ka-3 SM, konon ditemokaké déning panguwasa legendaris pisanan, Huáng Dì, sing mrintah antara taun 2698 SM-2599 SM, lan dikembangaké manèh déning panguwasa legendaris ka-4, Kaisar Yáo. Siklus 60 taun (gānzhī utawa liùshí jiǎzǐ) wiwit dipigunakaké ing milenium ka-2 SM. Kalèndher sing luwih pepak ditetepaké taun 841 SM ing zaman Dinasti Zhōu kanthi nambahaké panerapan bulan gandha lan bulan pisanan saben taun diwiwiti cedhak karo titik balik srengéngé ing mangsa adhem.

Dinasti Qin[sunting | sunting sumber]

Kalèndher Sìfēn (4 triwulan), sing wiwit ditrapaké watara taun 484 SM, yaiku kalèndher Tionghoa pisanan sing nganggo pétungan luwih akurat, migunakaké penanggalan srengéngé 365,25 dina, kanthi siklus 19 taun (235 bulan), sing jroning ilmu pengetahuan Barat dikenal minangka Peredaran Metonic. Titik balik srengéngé mangsa adhem yaiku bulan pisanané lan bulan gandhané disisipaké mèlu bulan ka-12. Ing taun 256 SM, kalèndher iki wiwit dipigunakaké déning negara Qín, banjur ditrapaké ing saindhenging negri Cina sawisé Qín nguwasani negri Cina lan dadi Dinasti Qín. Kalèndher iki tetep dipigunakaké sepanjang separuh pisanan Dinasti Hàn Barat.

Jeneng-jeneng sasi[sunting | sunting sumber]

No Penanggalan Tionghoa Suwéning Dina
1 Cia Gwee 30
2 Ji Gwee 29
3 Sa Gwee 30
4 Si Gwee 30
5 Go Gwee 29
6 Lak Gwee 30
7 Cit Gwee 29
8 Pe Gwee 29
9 Kauw Gwee 30
10 Cap Gwee 29
11 Cap It Gwee 29
12 Cap Ji Gwee 30
13 Lun .... (30)
Total 354/(384)

Katrangan[sunting | sunting sumber]

  • Tandha miring lan kurung minangka taun kabisat jroning kalèndher Tionghoa.


Deleng uga[sunting | sunting sumber]

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]