Panalitèn Sosial

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Para peneliti lagi nliti gejala sosial kang ana ing masarakat

Peneliten sosial yaiku istilah kang digunakake marang penyelidikan-penyelidikan kang diancang kanggo nambahi khazanah ilmu pengetahuan sosial, gejala sosial, utawa praktik-praktik sosial. Istilah sosial iki nuduhake hubungan-hubungan antarane, lan ing antarane, wong-wong, klompok-klompok kayata kulawarga, institusi (sekolah, komunitas, organisasi, lan liyane), lan lingkungan kang luwih gedhe.[1]

Definisi[sunting | sunting sumber]

Gejala sosial uatawa gegayutan antarane loro utawa luwih gejala sosial diadekake minangka topik peneliten sosial. Topik kang gegayutan karo gejala sosial bisa nyangkut individu (tuladhane, kepuasan kerja), klompok (tuladha, kepemimpinan), masyarakat (tuladha, struktur sosial), institusi (tuladha, ''iklim'' organisasi), lan uga lingkungan kang luwih amba kayata negara (tuladha, ngrembakane ekonomi nasional). Yen mengkono, studi ngenani gegayutan antarane, lan ing antarane, wong, klompok, institusi, utawa lingkungan kang luwih amba diarani panalitèn sosial. Penelitèn sosial minangka sawijining tipe penelitèn kang ditindakake dening ilmuwan sosial (social scientist) kanggo njawab pitakonan-pitakonan ngenani pirang-pirang aspek sosial mula bisa dingerteni.[2]

Penelitian utawa riset yaiku sawijining penyelidikan kang sistematis lan metodis tumrap sawijining masalah kanggo nemokake solusi lan nambah khazanah pengetahuan.[3]

Tembung “research” ing basa Inggris asale saka tembung “Reserare” (basa Latin) kang duweni teges ngungkapake. Sacara etimologis, tembung “research” (panalitèn, riset) asale saka tembung “re” lan “to search”. 'Re' tegese maneh lan to search tegese golek.[4] Dadi, sacara etimologis, panalitèn tegese goleh maneh. Nanging, teges kang ana ing tembung “research” luwih amba tinimbang mung golek maneh utawa ngungkapake. Iki katon saka pirang-pirang definisi penelitian berikut :

   
Panalitèn Sosial
''Panelitèn yaiku penyelidikan kang sistematis kanggo nemokake jawaban sawijining masalah. Panalitèn bisa digambarake minangka upaya kang sistematis lan diorganisasekake kanggo nyelidiki masalah spesifik kang mbutuhake solusi. Iki yaiku pirang-pirang cara kang dirancang lan dieloni, kanthi ancas nemokake jawaban marang isu-isu ing lingkungan gawean.
   
Panalitèn Sosial

[5]


Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

Temokna informasi luwih akèh ing Penelitian sosial kanthi nggolèki ing proyèk kagandhèng Wikipedia
Wiktionary-logo-en.png Dictionary definitions saka Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Textbooks saka Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Quotations saka Wikiquote
Wikisource-logo.svg Source texts saka Wikisource
Commons-logo.svg Images and media saka Commons
Wikinews-logo.svg News stories saka Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Learning resources saka Wikiversity
  1. ^ (en) Uma Sakaran, Research Methods for Business: A Skill Building Approach, second edition, New York: John Wiley& Sons, Inc, 1992, page. 4.
  2. ^ (en) Robert B. Burns, Introduction to Research Methods, 4th Edition, French Forest NSW: Longman, 2000, page.3
  3. ^ (en) L.R.Gay & P.L. Diehl, Research Methods for Business and Management, New York: MacMillan Publishing Company, 1992, page. 6
  4. ^ (en) Kenneth D. Bailey, Methods of Social Research, Free Press: London, 1987, page. 4
  5. ^ (en)L.R.Gay & P.L. Diehl, Research Methods for Business and Management, New York: MacMillan Publishing Company, 1992, page. 6
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Panalitèn_Sosial&oldid=832147"