Pamilihan Umum Indonésia 1955

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Pamilihan Umum Indonesia 1955 kuwi pamilihan umum pisanan ing Indonesia lan dianakaké taun 1955. Pemilu iki kerep disebut minangka pemilu Indonesia sing paling dhémokratis.

Pemilu taun 1955 iki dilaksanakaké wektu kahanan kaamanan negara isih kurang kondusif; sawetara dhaérah isih dirundung kakacauan déning DI/TII (Darul Islam/Tentara Islam Indonesia) khususé pimpinan Kartosuwiryo. jroning kahanan kaya mangkono mau, anggota militèr (angkatan bersenjata) lan pulisi uga mèlu milih. Anggota militèr lan pulisi sing tugas ing dhaérah rawan digilir teka menyang papan pamilihan. Pemilu pungkasané lumaku kanthi aman.

Pemilu iki diangkah kanggo milih anggota-anggota DPR lan Konstituante. Gunggung kursi DPR sing diparebutaké ana 260, déné kursi Konstituante cacahé 520 (kaping pindhoné kursi DPR) ditambah 14 wakil golongan minoritas sing diangkat pamaréntah.

Pemilu iki disiapaké déning pamaréntahan Perdhana Mentri Ali Sastroamidjojo. Nanging, Ali Sastroamidjojo mundur lan wektu pamungutan swara, kepala pamaréntahan wis dicekel déning Perdnana Mentri Burhanuddin Harahap.

Babakan[sunting | sunting sumber]

Miturut jadwal, Pemilu 1955 dipérang dadi rong babak, yakuwi:

  • Babak pisanan kanggo milih anggota DPR. Babak iki dilleksanakaké tanggal 29 September 1955, lan diiloni 29 partai pulitik lan individu,
  • Babak kapindho arupa Pemilu kanggo milih anggota Konstituante. Babak iki diselenggarakaké tanggal 15 Desember 1955.

Kasil[sunting | sunting sumber]

Lima partai gedhé jroning Pemilu 1955 yakuwi Partai Nasional Indonesia éntuk 57 kursi DPR lan 119 kursi Konstituante (22,3 persen), Masyumi 57 kursi DPR lan 112 kursi Konstituante (20,9 persen), Nahdlatul Ulama 45 kursi DPR lan 91 kursi Konstituante (18,4 persen), Partai Komunis Indonesia 39 kursi DPR lan 80 kursi Konstituante (16,4 persen), lan Partai Syarikat Islam Indonesia (2,89 persen).

Partai-partai liyané, éntuk kursi sangisoré 10. Kayadéné PSII (8), Parkindo (8), Partai Katolik (6), Partai Sosialis Indonesia (5). Rong partai éntuk 4 kursi (IPKI lan Perti). Enem partai éntuk 2 kursi (PRN, Partai Buruh, GPPS, PRI, PPPRI, lan Partai Murba). Sisané, 12 partai, éntuk 1 kursi (Baperki, PIR Wongsonegoro, PIR Hazairin, Gerina, Permai, Partai Persatuan Dayak, PPTI, AKUI, PRD, ACOMA lan R. Soedjono Prawirosoedarso).

Tabel Jangkep[sunting | sunting sumber]

  • Pamilihan DPR
No. Partai/Nama Daftar Suara  % Kursi
1. Partai Nasional Indonesia (PNI) 8.434.653 22,32 57
2. Masyumi 7.903.886 20,92 57
3. Nahdlatul Ulama (NU) 6.955.141 18,41 45
4. Partai Komunis Indonesia (PKI) 6.179.914 16,36 39
5. Partai Syarikat Islam Indonesia (PSII) 1.091.160 2,89 8
6. Partai Kristen Indonesia (Parkindo) 1.003.326 2,66 8
7. Partai Katolik 770.740 2,04 6
8. Partai Sosialis Indonesia (PSI) 753.191 1,99 5
9. Ikatan Pendukung Kemerdekaan Indonesia (IPKI) 541.306 1,43 4
10. Pergerakan Tarbiyah Islamiyah (Perti) 483.014 1,28 4
11. Partai Rakyat Nasional (PRN) 242.125 0,64 2
12. Partai Buruh 224.167 0,59 2
13. Gerakan Pembela Panca Sila (GPPS) 219.985 0,58 2
14. Partai Rakyat Indonesia (PRI) 206.161 0,55 2
15. Persatuan Pegawai Polisi RI (P3RI) 200.419 0,53 2
16. Murba 199.588 0,53 2
17. Baperki 178.887 0,47 1
18. Persatuan Indoenesia Raya (PIR) Wongsonegoro 178.481 0,47 1
19. Grinda 154.792 0,41 1
20. Persatuan Rakyat Marhaen Indonesia (Permai) 149.287 0,40 1
21. Persatuan Daya (PD) 146.054 0,39 1
22. PIR Hazairin 114.644 0,30 1
23. Partai Politik Tarikat Islam (PPTI) 85.131 0,22 1
24. AKUI 81.454 0,21 1
25. Persatuan Rakyat Desa (PRD) 77.919 0,21 1
26. Partai Republik Indonesis Merdeka (PRIM) 72.523 0,19 1
27. Angkatan Comunis Muda (Acoma) 64.514 0,17 1
28. R.Soedjono Prawirisoedarso 53.306 0,14 1
29. Lain-lain 1.022.433 2,71 -
Jumlah 37.785.299 100,00 257
  • Pamilihan Konstituante
No. Partai/Nama Daftar Suara  % Kursi
1. Partai Nasional Indonesia (PNI) 9.070.218 23,97 119
2. Masyumi 7.789.619 20,59 112
3. Nahdlatul Ulama (NU) 6.989.333 18,47 91
4. Partai Komunis Indonesia (PKI) 6.232.512 16,47 80
5. Partai Syarikat Islam Indonesia (PSII) 1.059.922 2,80 16
6. Partai Kristen Indonesia (Parkindo) 988.810 2,61 16
7. Partai Katolik 748.591 1,99 10
8. Partai Sosialis Indonesia (PSI) 695.932 1,84 10
9. Ikatan Pendukung Kemerdekaan Indonesia (IPKI) 544.803 1,44 8
10. Pergerakan Tarbiyah Islamiyah (Perti) 465.359 1,23 7
11. Partai Rakyat Nasional (PRN) 220.652 0,58 3
12. Partai Buruh 332.047 0,88 5
13. Gerakan Pembela Panca Sila (GPPS) 152.892 0,40 2
14. Partai Rakyat Indonesia (PRI) 134.011 0,35 2
15. Persatuan Pegawai Polisi RI (P3RI) 179.346 0,47 3
16. Murba 248.633 0,66 4
17. Baperki 160.456 0,42 2
18. Persatuan Indoenesia Raya (PIR) Wongsonegoro 162.420 0,43 2
19. Grinda 157.976 0,42 2
20. Persatuan Rakyat Marhaen Indonesia (Permai) 164.386 0,43 2
21. Persatuan Daya (PD) 169.222 0,45 3
22. PIR Hazairin 101.509 0,27 2
23. Partai Politik Tarikat Islam (PPTI) 74.913 0,20 1
24. AKUI 84.862 0,22 1
25. Persatuan Rakyat Desa (PRD) 39.278 0,10 1
26. Partai Republik Indonesis Merdeka (PRIM) 143.907 0,38 2
27. Angkatan Comunis Muda (Acoma) 55.844 0,15 1
28. R.Soedjono Prawirisoedarso 38.356 0,10 1
29. Gerakan Pilihan Sunda 35.035 0,09 1
30. Partai Tani Indonesia 30.060 0,08 1
31. Radja Keprabonan 33.660 0,09 1
32. Gerakan Banteng Republik Indonesis (GBRI) 39.874 0,11  
33. PIR NTB 33.823 0,09 1
34. L.M.Idrus Effendi 31.988 0,08 1
35. Lain-lain 426.856 1,13  
Jumlah 37.837.105   514

Dekrit Presidhèn[sunting | sunting sumber]

Pemilu 1955 ora diterusaké miturut jadwal limang taun sabanjuré,yakuwi taun 1960. Bab iki amarga tanggal 5 Juli 1959, diwetokaké Dekrit Presidhèn sing mbubaraké Konstituante lan pranyatan bali menyang UUD 1945.

Sabanjuré, tanggal 4 Juni 1960, Soekarno mbubaraké DPR kasil Pemilu 1955, sawisé sadurungé dewan legislatif iku nulak RAPBN sing diajokaké pamaréntah. Presidhèn Soekarno sacara sapihak liwat Dekrit 5 Juli 1959 nggawé DPR-Gotong Royong (DPR-GR) lan MPR Sauntara (MPRS) sing kabèh anggotané diangkat déning presiden.

Sumber lan wacan[sunting | sunting sumber]

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]