Palung Mariana

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Palung Mariana yaiku salah sijine panggonan kang ana ing paling ngisor lan sisih kulon segara Samudra Pasifik tepate ana ing sisih wétan kapuloan Mariana ing 11° 21' Lor Latitude lan 142° 12' Wétan Longitude, cedak karo Filipina lan Jepang .[1] Palung iki yaiku palung kang paling jero sadonya kang paling jero panggonane ana ing kerak bumi.[1] Paling ngisor saking palung iki ana ing bageyan paling njaba laut,luwih adoh saking dhuwuring gunung Everest ing duwur saking joboné laut. [1]Jerone saking palung iki nganti 11,034 meter (36,201 kaki) sangisor joboné laut lan dowone palung nganti 255 km ( 1580 mil).[1]Kanggo biso nonton kejeronane koyo ngono, misale gunung Everest duwe duwur 8.848 meter ono ing paling ngisor palung mau, dadi pucuk sakung gunung Everest iseh ono 2.076 meter sak ngisore bagian paling jobo laut. Utawa misalé kito mlumpat nganggur ing jerone, kito mbutuhake wektu 5 jam kanggo tekan paling ngisor.[1]

PALUNG MARIANA

Palung iki yaiku dadi wates antarane 2 lempeng tektonik ketemu, zona subduksi yaiku lempeng Pasifik disubduksi sak ngisore lempeng Filipina.[2]

Awale diteliti ing taun 1951 karo kapal Angkatan Laut Britania, Challenger II, kang maringi jeneng titik paling jero saka palung kui mau Kedalaman Challenger.[2] Nganggo suworo gema, Challenger II ngukur jerone 5.960 fathom (10.900 m) ono 11° 19' U, 142° 15' T. [2]Suwarane mau dibolan-baleni nganti ping akeh nganggo "earphone" kanggo ngrungokke sinyal kang mbalek nalika "stylus" nglewati skala jero "graduated", sak liyane iku wektu ngukur cepete mesin gema-suara, sijine panggonan sing diperluake saking proses iki, ditangani karo "stopwatch". [2]Kanggo alasan iki dianggep cukop ati-ati kanggo ngurangi sak skala divisi (20 fm) nalika ngumumake resmi jerone sing anyar 5.940 fm (10.863 m).[2]Ing paling ngisor Palung Mariana, banyu duwe tekanan sing gedhéné 1.086 bar.[2]

Palung Mariana kang dadi panggonan paling jero ing donya, nyimpen sejuta misteri. Kalebu kewan-kewan unik kang biso nahan urip ing kondisi ekstrim ing laut paling jero. [3] Jerone laut kanthi tekanan kang luwar biasa gedhene iki, awale dianggep mung dipanggoni karo spesies primitif, nanging katemoakke ing mburi nuduhke yaiku ana ing jerone laut kang paling jero isih dtemukake spesies sing durung bisa diidentifikasi. Sebagian yaiku makhluk kang ukurane cilik, nanging deweke bisa nahan urip ing kondisi lingkungan kang paling ekstrim.[3]

Makhluk-makhluk kang urip ing Palung Mariana [3][sunting | sunting sumber]

1. Stauroteuthis syrtensis[3] Ana ing panggonan kang jerone 2500 m. Duweni ukuran nganti 50cm.

Stauroteuthis syrtensis

2. Grimpoteuthis dumpo octopus[3] Ana ing panggonan kang jerone 300-5000m. Duweni ukuran nganti 1,5m.

Grimpoteuthis dumpo octopus

3. Mertensia Ovum[3] Duweni ukuran 8cm

Mertensia Ovum

4. Himantolophus paucifilosusp football fish[3] Ana ing panggonan kang jerone 1000-4000m. Kang wadon duweni ukuran nganti 45m.

5. Udentified Anglerfish[3] Ana ing panggonan kang jerone 1000-4000m. Duweni ukuran nganti 15m.

6. Amphitretus Pelagicus Telescope Octopus[3] Ana ing panggonan kang jerone 100-2000m. Duweni ukuran nganti 30cm.

7. Stauroteuthis syrtensis Glowing Sucker Octopus[3] Ana ing panggonan kang jerone 700-25000m. Duweni ukuran nganti 50cm.

8. Paraliparis copei copei Blacksnout seasnail [4]

Paraliparis copei copei

Ana ing panggonan kang jerone 200-1692m. Duweni ukuran nganti 17cm.

9. Munnopsis[4] Ana ing panggonan kang jerone 900-30000m. Duweni ukuran nganti 15cm.

10.Chondrochladia lampadiglobus ping-pong tree sponge[4] Ana ing panggonan kang jerone 2600-3000m. Duweni ukuran nganti 50cm.

11.Tiburonia granrojo The big red[4] Ana ing panggonan kang jerone 1500m. Duweni ukuran nganti 5m diamere.

Tiburonia granrojo

12.Benthocodon stomias boa Scally dragonfish[4] Ana ing panggonan kang jerone 200-1500m. Duweni ukuran nganti 32cm.


Salah sijine laut kang paling jero ing donya, Palung Mariana ing Samudra Pasifik, kang duweni jero 10,9 km ing ngisor saking permukaan laut, balik dadi sumber kanggo diteliti. [5] Wektu iki peneliti kang dipimpin maring Professor Ronnie Glud saking University of Southern Denmark lan Scottish Association for Marine Science nyoba ngungkapke rahasia gantine iklim saking Palung Mariana.[5]

Glud kang ngadakake kerjasama maring Japan Agensi for Marine Earth Science and Technology nggawe penelitian ngaggo sijine instrumen kang tahan maring tekanan gede.[5] Instrumen ditambahi kalian program kang bisa neliti keadaane Palung Laut kuwi diluncurke saking kapal nganti obah tiba bebas mengisor.[5]

Dasare penelitian yaiku pingin ngerti sepiro akehe bahan organik kang dihasilke saking alga lan iwak ing permukaan kang terakumulasi ing palung laut.[5] Sekabehe, bisa kang asale saking konsumsi baktei, tergradasi utawa kang wis kependem.[5] Deweke ngomong, studi mau bisa menehi gambaran marang gunane laut ing siklus karbon kanthi global.[5] Nganti saiki, studi ngenani gunane laut ing siklus karbon nembe diteliti nganti jerone 4,6 km nganti 5,5 km. [5]

Observasi Glud kanthi spesifik menehi gambaran nngenani gunane palung laut. [6]Ngungkapke hasile studi, Glud maparke yen menungsa duweni cadangan karbon ing jerone palung iki luwih gedhe saking kang di kira-kira sakdurunge.[6] Artine, kitaduweni karbon dioksida yang kapendem ing jero laut kathi konsentrasi kang durung diketahui sakdurunge.[6] Glud uga njelaske yen didasarke hasil studine, palung laut kuwi terbukti duweni fungsi kanggo panggonan karbon terakumulasi.[6] Palung uga duweni aktivitas kang gedhe, artine luwih akeh karbon kang diubah dening bkteri ing panggonan palung kuwi.[6]

Proyek ambisius kang diinspirasi saking kepinginane Stephen Hawking iki arep bertualang ing lima palung laut kang paling jero ing donya kanthi gunakake Virgin Oceanic. [7]Kapal kang dawane 5,5 meter dikira-kira bisa nyelem kanthi jerone 11 kilometer ing permukaan laut.[7]

Pancen tekanan ing jerone laut kira-kira 1.000 atmosfer kira-kira setara maring 8.000 gajah kang ngadek ing duwur Mini Cooper.[7] Kapal selam kang ora tahan bisa nyiut utawa nyusut. [7] Nganti saiki, kapal selam kang isine menungsa nembe bisa nyelem nganthi jero 0.500 meter. [7]Alhasil, separo saking Palung laut namung dieksplorasi maring kapal selam robot, lan sebagiane malah durung pernah dijamah dening menungsa.[7]Ing Palung Mariana, kang dikenal paling jero ing donya, nembe Don Walsh lan Jacques Piccard ing taun 1080 ngadakake penelitian.[7]

Gagasan pyoyek iki asale saking Steve Fosset-sahabat Branson kang ngrencanakake nyelem dewekan ing Palung Mariana.[7] Branson seteruse ngumpulake ilmuwan saking Scripps Institution of Oceanography, University of Southern California, University of Hawaii, lan Monterey Bay Aquarium Research Institude.[7]Branson nggandeng Graham Hawkes ( kang duwe Hawkes Technologies Ocean) kanggo ngrancang lan nggawe jet kapal selam iki.[7]Para ilmuan antusias maring peluang kang bakal dilakoni jet kapal selam Virgin Oceanic.[7]


Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e (id)[http://www.indonesianmaritimenews.com/media.php?module=detailberita&id=327-palung-laut-terdalam-di-dunia www.indonesianmaritimenews.com Palung laut terdalam di donya (diundhuh 14 Juni 2011)
  2. ^ a b c d e f (id)[1] (diundhuh 10 Juli 2011)
  3. ^ a b c d e f g h i j (id)[2] (diundhuh 9 Juli 2011)
  4. ^ a b c d e (id)[3](diundhuh 9 Juli 2011)
  5. ^ a b c d e f g h (id)[4] (diundhuh 10 Juli 2011)
  6. ^ a b c d e (id)[5](diundhuh 10 Juli 2011)
  7. ^ a b c d e f g h i j k (id)[6](diundhuh 10 Juli 2011)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Palung_Mariana&oldid=830407"